avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... calitatile avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

calitatile avocatului

de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” aceste calitati. din cate am citit - ma refer aici la argumentatia pe care au avut-o cei ce organizeaza acest concurs - se doreste cresterea calitatii avocatului si intrarea in profesie a celor care sunt demni sa poarte roba de avocat. sustinerea mea este ca acest examen nu face o verificare a calitatilor viitorului avocat.

cu riscul de a posta un mesaj lung va voi cita din profesorul T. Pop:

„O activitate atat de complexa si constructiva, cum este apararea, reclama pregatire juridica, cultura generala, logica stransa, spirit de analiza psihologica, spontaneitate si suplete in discutie, tact si urbanitate fata de adversar, vigilenta si energie in observatiune si actiune, captarea cat mai larga a increderii inculpatului ( n.n. citatul este din vol.II - Drept procesual penal, Parte generala, Tipografia Nationala S.A., Cluj, 1947), moralitate, omenie, constiintiozitate, devotament, pregatirea procesului, talent oratoric, sau cel putin vorbire ingrijita.”

cred ca acestea sunt aplicabile si in materie civila, comerciala s.a.m.d.

Este evident ca multe dintre aceste calitati se si dezvolta in timp, dar ab initio cel ce urmeaza a profesa trebuie sa aiba capacitatea de a le dezvolta.

daca suprapunem citatul de mai sus peste modalitatea de examinare, actualmente aceasta testeaza doar pregatirea juridica si nici asta, as spune eu, in prea mare masura.
deci, cu sinceritate, sa vedem daca acest examen testeaza ceea ce ar trebui sa testeze.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:00, 2 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE a scris:

Un avocat fara constiinta nu este decat un incasator de bani!B-)

Eu cred ca una din calitatile avocatului este sa stie sa scoata bani de la clienti , fara sa-i jecmaneasca !

Sunt clienti printre clienti , si de cele mai multe ori cauza lor este chiar povestea vietii lor !
eu cred ca partea financiara nu ar trebui sa fie o calitate, ci o urmare a celorlalte calitati. astfel, intrunirea celorlalte calitati are ca rezultat calitatea actului de aparare. iar un aparator bun merita platit bine B-).
tdkappa13 a scris:

eu cred ca partea financiara nu ar trebui sa fie o calitate, ci o urmare a celorlalte calitati. astfel, intrunirea celorlalte calitati are ca rezultat calitatea actului de aparare. iar un aparator bun merita platit bine B-).

E plina lumea de oameni talentati care nu stiu sa se puna in valoare sau nu a avut cine sa le "descopere talentul "!

Daca un aparator nu stie sa-si promoveze serviciile si sa-l faca pe client sa inteleaga ca isi merita banul , degeaba este un aparator bun .

Ca sa fi aparator bun trebuie sa ai si conditiile necesare , nu este suficient sa fi talentat .
Scriu aici pentru ca mi-a placut subiectul.
Am fost avocat un numar destul de mare de ani, asa ca imi permit sa imi exprim opinia despre aceasta frumoasa pofesie care a devenit in timp o afacere ca oricare alta.
Regulile aplicabile:cat mai mult marketing si PR.
Ceea ce doar scria, dar nu practica avocatul in 1947, sunt vorbe frumoase, sunt principii de la care ar trebui sa se inspire orice avocat.
Despre modul de intrare in profesie , cel de acum, nu pot sa afirm ca e unul perfect.
Unui avocat trebuie sa i se verifice modul in care intelege legea, ca de memorat legile .....nici cei care va examineaza nu le stiu.
Dar aceasta este soarta juristului. Din ganditor se transforma in papagal.
Iar din papagal in masina de bani.
Daca nu castiga bani multi, este considerat un avocat prost pregatit.
Daca nu isi face publicitate, nici nu exista pentru public.
Nu uitati,daca veti castiga procesele, dati repede de stire la gazeta!:rtfm:
Eu cred ca un bun avocat este cel care poate sa pledeze in orice cauza , chiar daca acea cauza este una discutabila .:(

Alte discuții în legătură

Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Avocatura in ue zerognost zerognost Un avocat definitiv in Romania poate profesa in Anglia? Ii e recunoscuta calitatea de avocat, studiile din Romania? Trebuie sa dea examene, teste ... (vezi toată discuția)
Cum devin un avocat karinaa karinaa Buna, ma numesc Karina si sunt licentiata in cadrul universitatii de drept si de asemenea am si un master in drept penal.As dorii si eu cateva informatii ... (vezi toată discuția)