avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in specialitatea studiilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in specialitatea studiilor

Buna ziua,
Am lucrat timp de 11 ani intr-o banca ,fiind incadrata pe functia de CONSILIER CLIENTI SERVICII BANCARE, functie care necesita studii medii conform clasificarii C.O.R.
Conform fisei postului, nivelul de studii solicitat a fost cel de studii superioare economice.
Pentru a ma inscrie la un concurs la Primarie, am nevoie de vechime in specialitatea studiilor de 9 ani.
Conform adeverintei eliberate de la serviciu si a Fisei postului, rezulta ca am vechime in specialitate 11 ani,dar cineva de la Resurse Umane mi-a spus ca din moment ce am fost incadrata pe un C.O.R. ce nu necesita studii superioare, nu am vechimea necesara.
Pot proba vechimea in specialitatea studiilor pe baza Fisei Postului( de altfel Adeverinta Tip pt vechime care mi-a fost data de la primarie, are o rubrica in care trebuie specifucat nivelu de studii exercitat cf fisei postului)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 1 August 2017
Vechimea în specialitatea studiilor este perioada în care o persoana a prestat activitate în specialitate studiilor absolvite.

Singurul act normativ care ne da o definitie a vechimii in specialitate este HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, astfel :
art.3
In sensul prezentei hotărâri, termenii şi noţiunile folosite au următoarele semnificaţii:
....
l) vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice - experienţa dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învăţământului în România.
...

Cel mai bine este sa intrebati la Primarie daca vi se ia in considerare acea perioada.
Intelegem ca nu aveti studii superioare, nu? Probabil ca postul pe care il vizati necesita un alt tip de studii (superioare) conditie care trebuie cumulata cu cea de vechime in specialitate, iar dvs. nu satisfaceti decat una din cerinte.
Ba da, detin studii superioare din 2005.
Am fost incadrata din 2005 pe C.O.R.421112 APOI 331202, care necesita conform clasificarii C.O.R. studii medii sau postliceale.
in acelasi timp, cerintele postului pe care am fost incadrata, cf FISEi Postului necesitau studii superioare(pe care le aveam).
Problema este ca d-na de la Primarie spune ca in pofida faptului ca ai studii superioare si cf fisei postului ti s-au solicitat aceste studii superioare daca ai fost incadrat pe un C.O.R. care nu necesita studii superioare,inseamna ca nu ai vechime in specialitatea studiilor.
Eu am tot cautat si am gasit faptul ca vechimea in specialitate se poate proba prin contractul de munca si fisa postului, nu scria nimic de clasificarea C.O.R.
Eu vreau sa stiu daca considerati ca din punct de vedere legal am dreptate si pot proba prin fisa postului vechimea in munca.
Potrivit definitiei de mai sus, vechimea în specialitatea studiilor poate fi demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învăţământului în România.

Documentele corespunzatoare : c.i.m. in care se mentioneaza functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului sua chiar fisa postului ori adeverinta eliberata de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in specialitatea studiilor cristi_70 cristi_70 Va solicit repectuos un punct de vedere, cu privire la vechimea in specialitatea studiilor. Am indeplinit functia de agent de politie, timp de 23 de ani, ... (vezi toată discuția)
Functionar public ContSters88583 ContSters88583 Buna ziua, am vrut sa ma inscriu la un concurs pentru inspector asistent unde conditia necesara era vechime in specialitatea studilor de un an. studiile mele ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitatea studiilor alexdobree alexdobree Buna ziua! As dori sa stiu ce se intelege prin sintagma \"vechime in specialitatea studiilor\". Mentionez ca am absolvit stiinte economice si lucrez de 2 ... (vezi toată discuția)