avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Încetare raport de serviciu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Încetare raport de serviciu




Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea situatie cu rugamintea de a-mi comunica opiniile dvs.:
Conform deciziei Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 15/06.03.2017, publicata în Monitorul Oficial nr. 470 din 22 iunie 2017, dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. f din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în situaţia în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitate fizică de a se prezenta la locul de muncă. Astfel, conform art. 56 lit. f din Legea 53/2003, contractul individual de muncă încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, numai în situaţia în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar.
Personal, inteleg ca in situatia in care salariatul este condamnat printr-o hotararea judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa inchisorii dar nu cu executarea efectiva a acesteia in penitenciar ( spre ex. cu suspendarea executarii pedepsei), acestuia nu i se poate inceta de drept contractul individual de munca- a se vedea dosarul 3485/62/2015 Curtea de Apel Brasov.
Reglementarile in domeniu in ceea ce priveste functionarii publici cu statut special (politisti), anume Legea 360/2002 privind statutul politistului, prevad la art. 69 lit. i faptul ca incetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune ….. când politistul este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau amenzii penale pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe baza aprobării persoanelor care au acordat gradele profesionale prevăzute la art. 15;
Intrebare:
Categoriei de functionari publici mentionati ( politisti) le sunt aplicabile prevederile Codului Muncii sau/si Legii dialogului social nr. 62/2011 privind contractele individuale si colective de munca?
Sau mai exact, le sunt aplicabile prevederile deciziei amintite in sensul ca, in situatia condamnarii definitive a unui politist la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii pedepsei, pentru o infractiune ce nu are legatura cu serviciul, devin operabile prevederile art. 69 lit. I din Legea 360/2002?
In cazul in care in situatia aratata, angajatorul politistului aplica prevederile susmentionate (art. 69 lit. i din Legea 360/2002) si dispune incetarea raporturilor de munca (contractul de munca), exista vreo modalitate pentru repunerea părţilor în situaţia anterioară, anume reintegrarea politistului în muncă pe postul deţinut, in temeiul deciziei ICCJ mentionate?
Multumesc.





Alte discuții în legătură

Incetare de drept a cim conform art.56 litera g ContSters119556 ContSters119556 in cazul condamnarii cu suspendare la o pedeapsa privativa de libertate se aplica prevederile art 56 lit gdin codul muncii? (vezi toată discuția)
Pedepsele accesorii ContSters184698 ContSters184698 Potrivit codului penal pedepsele accesorii se executa din momentul ramanerii definitve a hotararii de condamnare si pana la executarea pedepsiei, deci se ... (vezi toată discuția)
Concediere BLETI BLETI pot concedia un salariat daca a fost condamna la o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei ori amenda penala? (vezi toată discuția)