Buna ziua! M-am judecat cu tatal copilului meu cu care nu sunt impreuna,pentru custodia si pensia de intretinere a minorului,proces ce s-a incheiat cu urmatoarea decizie:25%din venitul net lunar pensie de intretinere,incepand cu data de 02.09.2016,pana la majorat si ca,tot tatal va compensa cheltuielile de judecata. Acum intrebarea mea este: trebuie sa legalizez hotararea pentru a i se retine din salariu aceasta suma lunara(am inteles ca acum se opreste direct din salariu) ? Cum procedez pentru a primi pensia de intretinere si restul sumei retroactiv si cheltuielile de judecata. De cand trebuie sa inceapa sa plateasca(decizia este pronuntata pe 18.05.2017,iar acasa mi-a ajuns pe data de 20.017.2017?!)Va rog,astept un raspuns,pentru ca sunt nelamurita total. Multumesc.
1. Cheltuielile de judecata au fost compensate. Asa ca fiecare si-a platit avocatul si nu mai exista alte pretentii. Asta daca va referiti la compensare.... Daca i s-a dat o suma clara de plata, e altceva.
2. Fata de datoria aparuta prin retroactivitate, puteti discuta cu tatal ca, odata cu plata lunara, sa mai puna un 10% ptr compensarea, in rate, a datoriei retroactive.
3. Prin executare silita puteti obtine 50% din salariul net al tatalui, poprire care va stinge primordial datoria retroactiva. Nu stiu daca in aceste conditii isi va permite si plata pensiei curente.Cheltuielile cu exec silita sunt maricele, dvoastra tre sa dati un avans, nu stiu daca aveti interesul sa-l incarcati pe tatal-debitor cu asa ceva.
De obicei, pensia de intretinere se acorda de la momentul depunerii cererii la Judecatorie.
Apelati la un executor judecatoresc pentru recuperarea intregii sume datorate (cheltuieli de judecata + pensia de intretinere la zi) numai daca debitorul (tatal) se sustrage de la plata acestora.
Puteti cere actualizarea cu rata inflatiei si dobanda legala in cererea catre executor.
Acesta se va adresa instantei pentru investirea cu titlu executoriu si abia apoi va trece la somatie, poprire, etc.
Multa bafta!
Intai cereti-i tatalui sa plat4easca benevol, ca sa nu ajungeti la un executor.
Daca nu vrea, mergeti la un executor, onorariul nu e mare si se accepta avans micut. Sincer, legea spune ca trebuie sa inceapa executarea independent de plata onorariului, dar mai dificil de gasit un executor asa.