avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, nemultumiri, sfaturi, legislatie,etc.)

Incerc sa ofer celor interesati, un spatiu in care sa poata primi raspunsuri legate de asigurarile obligatorii si facultative.Rugamintea mea este sa pastram decenta unei discutii cu caracter general si totusi la obiect.
Mai precis : - fara a utiliza nume proprii de persoane sau firme.
Personal voi folosi termenul de Asigurator (sau prescurtat As.) pentru oricare din firmele de asigurari si asigurat (sau prescurtat as ) pentru persoana in cauza.
Trebuie de retinut ca in limitele impuse de legislatia in materie, fiecare Asigurator isi are politica (conditiiile) de asigurare atat privind contractele(politele) cat si privind plata daunelor.Din acest motiv, discutiile vor avea acest caracter general, fiind greu de cunoscut toate variantele/ofertele existente pe piata, acest lucru putand fi lamurit numai cu ajutorul celor care solicita ajutorul.
Pentru cei care va vor ajuta alaturi de mine, le ofer de pe acum =D>=D>=D>=D>
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:29, 3 Octombrie 2010
DICTIONAR
Incerc sa vin in ajutorul cititorilor care poate isi vor schimba parerile privind intelesul unor termeni vehiculati frecvent in discutii dar care s-au dovedit a fi intelesi in mod diferit de la user la user.(vorbim impreuna dar...ne intelegem separat:hm::confused: )
Pentru inceput cateva notiuni generale:
Dictionar asigurari (1)
asigurat - persoana care are un contract de asigurare incheiat cu asiguratorul
agent de asigurare - persoana fizica sau juridica abilitata, in baza autorizarii unui asigurator, sa negocieze sau sa incheie in numele si in contul asiguratorului contracte de asigurare cu tertii, conform conditiilor stipulate in contractul de mandat incheiat, fara sa aiba calitatea de asigurator sau de broker de asigurare;
asigurator - persoana juridica romana sau straina ori societatea mutuala autorizata in conditiile legii sa exercite activitati de asigurare;
asigurare - operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate;
catastrofa - un eveniment sau o serie de evenimente care provoaca pagube substantiale intr-o perioada scurta de timp;
pericol - acest termen se refera la cauzele posibile ale pierderilor in asigurarile de bunuri, cum ar fi incendiul, furtuna, cutremurele, etc.;
risc - orice situatie ce deriva din activitatea unei persoane sau a unei organizatii si care poate determina pierderi, daune materiale, vatamari corporale, raspundere civila, etc.;
risc asigurat - fenomenul (evenimentul) sau un grup de fenomene, care, odata produse, il obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului (sau beneficiarului asigurarii) despagubirea sau suma asigurata;

VA URMA!
N.B. La cerere,aceste definitii suporta si explicatii suplimentare:ok:
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
=D>=D>
Am folosit frecvent doi termeni:prima de asigurare si indemnizatie de asigurare.
Doresc sa ii explic:)

Prima de asigurare reprezinta suma de bani-remuneratia pe care o primeste asiguratorul de la asigurat in schimbul prestatiei promise,respectiv protectia pentru riscurile stabilite.Este pretul protectiei oferite de asigurator pentru acele riscuri.

Indemnizatia de asigurare-suma,sumele platite beneficiarului in caz de producere a riscului asigurat.

Beneficiarul este persoana fizica sau juridica indreptatita conform legii sau prin conditiile de asigurare sa incaseze indemnizatia de asigurare.

Nucu,poti sa revii asupra lor...
Mi-am dat seama ca este posibil sa fi creat confuzie,cand puteam sa ma exprim mai simplu.

:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
ContSters76710, utilizator
Sa incepem cu prima de asigurare
Fiind o suma de bani negociata si platita de asigurat, (considerat cumparator/client din acest motiv) se denatureaza conceptul care este:
Unul din principile pe care il are asigurarea este principiul mutualitatii prin care fiecare asigurat contribuie cu o suma de bani, numita prima de asigurare, la crearea fondului de asigurare din care asiguratorul acopera daunele suferite de asigurati.
In niciun caz nu este o remuneratie( DEX: Plată în bani acordată unui angajat pentru prestarea unei munci; salariu, retributie; leafă) Confuzia se face datorita faptului ca privit sub aspect juridic asigurarea prezinta caracteristicile unui contract: (consensual,sinalgamatic,succesiv,etc, si in sfarsit oneros )
Si poate si pentru ca: Asigurarea transfera riscurile si totodata daunele unei persoane catre o societate de asigurari oferind securitate financiara. si astfel se uita de principiul mutualitatii, totul rezumandu-se la profit/vanzare/recompensa.

Indemnizatia de asigurare este intr-adevar un termen generic utilizat in toate formele de asigurare:

Suma de bani pe care, in temeiul contractului de asigurare, asigaratorul este obligat sa o plateasca asiguratului sau beneficiarului, daca survine evenimentul asigurat.
Se numeste indemnizatie pentru ca se calculeaza (nu este fixa ca un premiu) functie de mai multi factori(amploarea daunei,fransiza,zile spitalizare,numar coasigurati,etc) specifici formei de asigurare la care se refera.


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
Nu vreau sa discutam in contradictoriu,dar remuneratie este corect spus.
Definitia primei de asigurare scrisa de catre mine se regaseste in lucrarea Dreptul asigurarilor-Irina Sferdian,cu referire la un alt autor-V.Ciurel.
Avem pareri diferite,dealtfel am discutat despre acest lucru.
Vrem sa explicam termenii asa incat nu insist pe aceasta tema.
Sa continuam...
Dictionar asigurari (2)
Acoperire - protectie prin asigurare
All risks (toate riscurile) - conditie de asigurare care include toate evenimentele care pot afecta bunul asigurat, mai putin cele inevitabile (uzura fizica normala). Toate riscurile exceptate de la acoperirea acordata prin contractul de asigurare sunt prevazute explicit in conditiile de asigurare.
Beneficiarul asigurarii - persoana(p.f/p.j) careia societatea de asigurari ii va plati suma asigurata, in momentul producerii unuia dintre evenimentele impotriva caruia este facuta asiguarea. Beneficiarul poate fi atat asiguratul, in cazul asigurarilor generale, cat si o terta persoana, in cazul asigurarilor de viata spre exemplu (atunci cand asiguratul a decedat).
Bonus - reprezinta o reducere a primei de asigurare care se aplica in momentul reinnoirii unui contract de catre un asigurat care nu a avut nici o dauna si care nu a solicitat nici o despagubire(in caz contrar se aplica Malus adica o majorare)
Contractantul asigurarii - persoana care incheie contractul cu societatea de asigurari si care este obligata sa plateasca prima de asigurare. (poate fi diferit de asigurat si/sau beneficiar)
Dauna - paguba cauzata asiguratului in urma producerii unuia dintre riscurile pentru care esta incheiata asigurarea.
Dauna totala - avarierarea in totalitate a bunului asigurat, astfel incat reparatia sa sa devina total neeconomica din cauza nivelului ridicat al costurilor pentru reparatie.
Despagubire de asigurare - compensarea baneasca platita de companie asiguratului in urma producerii unuia dintre riscurile prevazute in contract. (indemnizatia de asigurare)
Eveniment (risc) asigurat - avenimentul in urma caruia asiguratorul este obligat sa plateasca suma asigurata sau despagubirea corespunzatoare pagubei suferite.
Fransiza - partea din cuantumul daunei stabilita prin contract si suportata de asigurat (poate fi o suma fixa sau procentuala)
Fransiza atinsa -suma sub care nu se platesc despagubiri.
Notificarea cererii de despagubire (avizare dauna)- obligatia care revine asiguratului, conform contractului, de a aduce la cunostinta companiei de asigurari in cel mai scurt timp producerea unui eveniment care ar putea duce la aparitia cererii de despagubire.
Reasigurare - transferul partial sau integral al portofoliului de riscuri asumate de o societate de asigurari (asigurator), sub forma uneia sau mai multor asigurari, catre o alta societate de asigurari, numita reasigurator. Reasigurarea reprezinta o forma de protectie pe care asiguratorul o ia privind riscurile sumate prin contractele de asigurare directe.
Risc - este elementul care da nastere unui contract de asigurare si care poate reprezenta: incertitudinea producerii unui eveniment, probabilitatea de dauna, pericol generator de pierderi materiale sau financiare, impotriva caruia se ofera asigurare.
Riscuri numite - evenimentele prevazute in contractul de asiguare care, in eventualitatea producerii, dau dreptul asiguratului de a inainta o cerere de despagubire valabila.
Riscuri suplimentare - riscuri ce se aduga la contractele de asigurare standard .
Scadenta - data la care este planificata plata unei prime/rata de asigurare.
Subasigurare - asigurare incheiata pentru o suma mai mica decat valoarea reala a obiectului asigurat. Prima de asigurare este proportional mai mica, iar in cazul aparitiei daunelor, asiguratorul nu poate oferi plata integrala a despagubirii.
Suma asigurata - suma prevazuta in polita de asigurare, care va fi platita in cazul producerii evenimentului asigurat.(in cazul daunei totale)

VA URMA...

Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident rutier vidus vidus Apelez din nou la bunavointa dvs. cu o intrebare. Tatal meu este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale (masina lovita are ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)