avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul parintelui rezident de a sti ce se intampla in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul parintelui rezident de a sti ce se intampla in perioada de vizitare

Buna ziua,

Intrebarea mea e scurta si la obiect: are dreptul parintele (oricare ar fii el) sa stie unde si in ce perioada este plecat copilul cu celalalt parinte (ma refer la tabere excursii sau alte deplasari in tara)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:37, 17 August 2017
asaofi a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dreptul la informare trebuie sa existe.

Daca legea nu interzice accesul la aceste informatii referitoare la minor nu se poate considera ca legea considera strict confidentiala situatia cu minorul.

In practica insa doar o hotarare judecatoreasca ar transa neintelegerile de acest fel.

Pai pe ce lege sa se dea o astfel de hotarare? Si in caz de nerespectare, care ar fi penalitatea imediata?

Avlil a precizat bine in mesajul anterior.

Dreptul exista dar nerespectarea lui nu ar duce la penalitati.
Ar fi si greu de stabilit exact ce si cum si s-ar ajunge la raport ceea ce nu este in sensul legii.

De pilda, daca un parinte vrea sa isi duca copilul in Hymalaya pe Everest ar trebui sa stie sau nu celalat parinte?

V-am dat un exemplu si pot fi mai multe.
Claudiu, nu are legatura cu legea ce spui tu.
In primul rand, am spus ca parintii au dreptul la informare, dar la informare despre sanatate, educatie etc. Nu despre mersul la bunici sau altundeva impreuna cu parintele la care e copilul.
De asemenea, daca merge in strainatate, asa cum stii, celalalt parinte nu trebuie doar infomrat, ci trebuie si sa fie de acord, altfel copilul nu iese din tara.
Discutam muuuult pe langa subiect.
Cei care au facut legea au omis faptul ca nu suntem egali cu Germania si Italia si nu facem parte din...acelasi spatiu...
De aceea a iesit legea aiurita...
Este o incalcare vadita a dreptului la libera circulatie atata timp cat propriul stat iti impune bariere.

Din Germania in Italia te deplasezi fara acordul celuilalt parinte.

Sanatatea are legatura cu locul unde se afla copilul.
De aceea dreptul la informare exista fara a se putea impune a se da raportul celuilalt parinte.
Celalat parinte poate oricum intreba minorul daca celalat parinte refuza sa raspunda.
Cert este faptul ca dreptul la informare exista si nu exista argumente care sa il inlature, tot asa cum insasi legea nu il interzice.

E foarte mult de discutat pe tema asta.

Prin exemplul cu Hymalaya nu m-am referit la deplasarea in alt stat ci ca pe varful Everest nici alpinistii foarte buni nu prea cuteza sa urce, atat este de dificil...si periculos...

Dar...sa dam exemplu: la -30 de grade in Romania un parinte decide sa urce pe munte din Romania cu un copil de 4 ani facand alpinism.
Are sau nu dreptul de a fi informat celalalt parinte despre acest lucru?
Sau...are dreptul parintele sa tina secret?

Ca sa fie mai usor de inteles...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Colega te contrazic. Un minor cetatean italian are nevoie de acceptul celuilalt parinte pentru a parasi tara. Nu este atat de restrictiv cum sunt procurile in Romania dar exista un acord in acest sens. Un pasaport pentru un minor italian se face cu prezenta ambilor parinti, divortati sau nu.
Chiar daca ma contraziceti eu am clienti si cliente care circula pe sest, fara stiinta celuilalt parinte, din Italia in Germania si invers.
Adica va citez din cazurile mele concrete si stiu sigur.
Pana in prezent nimeni nu a avut probleme.

Am avut un singur caz de monitorizare care nu prea am inteles cum s-a facut pentru ca pare sa fi fost ceva mai secret, caz in care celalalt parinte a aflat cum a circulat minorul pentru ca a schimbat ruta stabilita spre Romania.Minorul nu a avut telefon la el.Nu au fost opriti nicaieri de nimeni.
Dar nu s-a intamplat absolut nimic si nu s-a putut dovedi in mod oficial.De aceea zic ca a fost ceva cam secret...

Revenind insa la dreptul la informare acesta exista ca drept, doar ca, in practica nu prea se vrea a se respecta de parinti in toate situatiile din varii motive.

Alte discuții în legătură

Tabără copil Martonze Martonze Bună ziua, Sunt în situaţia de a însoţi copilul într-o tabără de 4 - 5 zile, organizată de şcoală, unde pot participa şi părinţii ca ... (vezi toată discuția)
Pot lăsa copilul în tabără dacă tatăl nu este de acord? roxanaameliaioana roxanaameliaioana Bună ziua sunt despărțită de tatăl copiilor, acesta momentan nu are drept de vizita dar ii interzice copilului sa meargă în excursie și tabara,susține ... (vezi toată discuția)
Drepturi parintesti Mihai_Mihaita Mihai_Mihaita M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii ... (vezi toată discuția)