avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Cei de la Casa de Pensii nu vor sa-mi asimileze anii de studiu universitar la pensia mea de urmasi, conf. art.49 al.1 si art.51 din leg. 263/2010. Tot Casa de pensii nu vrea sa-mi revizuiasca pensia in baza Ordinului semnat in luna ianuarie 2017, de min. Iordache cu retroactivitate din octombrie 2016. Toti magistratii pensionari si urmasii lor au primit deciziile si pensia marita, numai eu nu. Am sesizat CNPP-ul dar nu am primit nici un raspuns de aproape doua luni. Pot sa fac actiune direct in instanta, sau trebuie sa sesizez Comisia Centrala de Contestatii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:19, 22 August 2017
În situaţia în care persoana îndreptăţită în obţinerea unei anumite categorii de pensie este nemulţumită de conţinutul deciziei comunicate, potrivit art. 149 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, decizia de pensie emisă de casa teritorială de pensii / casa de pensii sectorială poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii, respectiv la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii .

Asadar, pentru a sesiza Comisia trebuie sa aveti o decizie de pensionare si sa va incadrati in termenul de mai sus.
Nu este clara situatia.
Ce legatura are pensia de urmas, cu stagiul asimilat al persoanei beneficiare de pensie de urmas ?
Din postare eu inteleg:
Pensia de urmas in care sa intre in calcul si stagiul asimilat(cursuri universitare de zi) al persoanei beneficiare a pensiei de urmas.
Nu mi se pare normal acest lucru.
Cei 5 ani universitari nu vor sa-i adauge la pensia sustinatorului meu (sotul decedat) din care eu primesc 50%. Cand sotul meu traia si primea pensie, i se adaugau si cei 25% din salariul mediu brut lunar, iar decizia de pensionare era cu 40 de ani vechime, cand eu am primit pensie de urmasi, vechimea este de 35 de ani, la pensia sotului meu din care eu primesc jumatate nu vor sa mai calculeze si cei 5 ani de facultate. Conf. art.51 din leg. 263/2010, perioada de studii univ. mareste cuantumul pensiei si se adauga la stadiul de cotizare pt.: 1. pens. pt. limit. de varsta, 2. pensie de invalid., 3. pensie de urmasi. Problema mea este ca desi am facut plangeri la CPMB si CNPP nu am primit nici un raspuns si nu stiu ce pot face - actiune in instanta sau plangere la Comisia Centrala de Contestatii? La Comisie ce sa contest daca nu am primit nici un rand din partea lor, de decizie nici atat.
Postati:
Total stagiu de cotizare al sustinatorului.
Din ce se compune acesta.
Punctaj mediu anual al sustinatorulyi.
Punctaj mediu anual al urmasului.
Ziua, luna si anul nasterii urmasului.
Dati cat mai multe detalii.
Singurul lucru care ma intereseaza este - daca nu primesc raspuns de la Casa de Pensii, ce fac, pot sa merg direct in instanta sau trebuie sa fac plangere la Comisia Centrala de Contestatii?

Alte discuții în legătură

Perioadele asimilate stagiului de cotizare val16 val16 In decembrie m-am pensionat anticipat partial, urmand ca peste 6 luni sa devin pensionar la limita de varsta. Atunci mi se vor lua in calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)
Stagiul asimilat (armata, cursuri universitare de zi) MoraruLM MoraruLM Buna ziua, Cum ma ajuta la calculul pensiei pentru limita de virsta cele 9 luni de stagiu militar efectuat intre anii 1979-1980 si cei 5 ani de facultate ... (vezi toată discuția)
Calculul punctului de pensie gr1 recalculat josefvernes josefvernes M-ar interesa cu cât se împarte suma punctelor obţinute la ieşirea la pensie, pentru perioadele lucrate ca pensionar,respectiv la adaugarea punctelor ... (vezi toată discuția)