avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Depasire termen de raspuns solicitare de clarificari
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Depasire termen de raspuns solicitare de clarificari

Buna ziua! Am mare nevoie de ajutor in urmatoarea speta: intr-o procedura derulata pe legea veche (OUG 34) autoritatea mi-a solicitat clarificari, am depasit termenul de raspuns cu 15 minute si oferta mi-a fost respinsa ca neconforma. Cum pot ataca comunicarea de respingere a ofertei? Ma pot lega de faptul ca nu am avut la dispozitie un termen de 3 zile ci doar doua zile si 2 ore, avand termen cu ora? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Laura Farca , Avocat 12:39, 23 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna,

Art. 109 din OUG 34/2006 nu prevede un termen de 3 zile ]n care un operator economic poate să răspundă la solicitările de clarificări. Un astfel de termen este prevăzut doar în situaţia în care operatorul economic este cel care formulează solicitarea de clarificări:

Art. 109 din OUG 34/2006
(1) Pe parcursul etapei de evaluare, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita clarificări, detalieri şi nuanţări ale ofertei. Evaluarea ofertelor se realizează pe baza criteriilor prevăzute în documentaţia de atribuire, iar oferta câştigătoare se stabileşte conform prevederilor art. 198 alin.
(2)Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ofertantului identificat că a depus cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic să reconfirme anumite elemente ale ofertei sau anumite angajamente asumate în cadrul acesteia.
(3)În oricare dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2), clarificările, detalierile, nuanţările, informaţiile suplimentare sau reconfirmările prezentate nu trebuie să conducă la modificări ale caracteristicilor de bază ale ofertei sau ale soluţiilor care au stat la baza lansării invitaţiei de depunere a ofertelor finale, modificări care ar determina distorsionarea concurenţei sau crearea unui avantaj suplimentar în raport cu ceilalţi ofertanţi.

De asemenea, art. 78 din HG 925/2006 prevede faptul ca insasi comisia de evaluare este cea care stabileste termenul in care operatorul ar trebui sa raspunda: (1) Comisia de evaluare stabileşte care sunt clarificările şi completările formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecărei oferte, precum şi perioada de timp acordată pentru transmiterea clarificărilor. Comunicarea transmisă în acest sens către ofertant trebuie să fie clară, precisă şi să definească în mod explicit şi suficient de detaliat în ce constă solicitarea comisiei de evaluare.

Cu toatea acestea, daca acest termen a fost chiar nerezonabil in functie de complexitatea intrebarii, ar putea exista sanse de castig in virtutea principiului asigurarii unei concurente cat mai largi a operatorilor la procedura, ca principiu general statuat de Curtea Europeana de Justitie.

Primul pas ar fi procedura notificarii prealabile, urmata de depunerea contestatiei fie la instanta, fie la CNSC cu respectarea a termenului de contestare aplicabil, care dupa caz in functie de valoarea estimata a procedurii poate fi de 5 sau 10 zile.

Toate cele bune!
Va multumesc mult! Dar nu se va spune ca, daca termenul era nerezonabil, trebuia sa il contest chiar de la primirea solicitarii de clarificari astfel ca o aparare in acest sens in momentul de fata ar fi tardiva? Cum contraargumentez? Multumesc frumos!
conform HG 925/2006, art.79 (1)
Art. 79. - (1) În cazul în care ofertantul nu transmite în perioada precizată de comisia de evaluare clarificările/răspunsurile solicitate sau în cazul în care explicaţiile prezentate de ofertant nu sunt concludente, oferta sa va fi considerată neconformă.
Comisia de evaluare trb sa respecte legea, altfel se va considera ca v-a favorizat.
Nici de termen nu va puteti lega pt ca ar fi trebuit sa solicitati prelungire de termen imediat dupa ce ati primit clarificarea, sau cel tarziu a doua zi cand v-ati fi dat seama ca nu e suficient timp pt raspuns!

Inca ceva: mai sunt in derulare proceduri pe legea veche? a trecut mai bine de 1 an ....
Da. Cunosc si eu aceste lucruri. Am solicitat ajutor in sensul de a putea face ceva. Raspunsuri de genul, ca nu se poate face nimic, primesc din toate partile,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista riscul și a ridicării tardivității dar până la urmă depinde și de completul care analizează situația întrucât mai sunt și cazuri în care nu este admisă excepția. Depinde foarte mult și ce anume vizau clarificările raportat la și ceilalți operatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare de clarificari adina83 adina83 In urma solicitarilor primite de la autoritatea contractanta stipulate in porcesul verbal de deschidere a ofertelor, acolo s-a specificat ca in ... (vezi toată discuția)
Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor mada_dum mada_dum Buna ziua, In cadrul sedintei de deschidere a unei cereri de oferte, unul dintre ofertanti nu a introdus in plic propunerea tehnica. Mai mult, se si intreba ... (vezi toată discuția)
Lipsa documente calificare ofertant lemontee lemontee Buna ziua, se poate descalifica un ofertant conf. art. 36 alin. 1 lit. b din HG 925/2006 pentru neprezentarea unui document de calificare? art. 77 din HG ... (vezi toată discuția)