avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor

Buna ziua,

In cadrul sedintei de deschidere a unei cereri de oferte, unul dintre ofertanti nu a introdus in plic propunerea tehnica. Mai mult, se si intreba ce semnifica aceasta solicitare din partea AC.
Art 36 din HG 925/2006 prevede ca "(2) Oferta este considerată neconformă în următoarele situaţii:
a) nu satisface în mod corespunzător cerinţele caietului de sarcini;...."
AC considera oferta neconforma? Este necesar ca AC sa solicite clarificari operatorului economic?
Cum vedeti dvs. rezolvarea acestei situatii, astfel incat AC sa actioneze in limitele legislatiei achizitiilor publice?
Multumesc anticipat,
mada_dum
Cel mai recent răspuns: mada_dum , utilizator 22:28, 6 Mai 2014
Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor aferente procedurii achizitiilor publice (atat cele din O.U.G. nr. 34/2006, cat si cele din H.G. 925/2006), precum si jurisprudentei C.N.S.C, o oferta in baza urmatoarelor considerente:

- potrivit art. 36, alin. (2) din H.G. 925/2006, oferta este considerata neconforma daca nu satisface in mod corespunzator cerintele caietului de sarcini;

- in acest sens, in decizia CNSC nr. BO2011_0531/2011, Consiliul a stabilit ca, comisia de evaluare nu are dreptul sa solicite completarea ofertei operatorului economic cu propunerea tehnica, avand in vedere ca prin lipsa propunerii tehnice, comisia de evaluare nu poate sa isi exercite atributiile exprese si imperative prevazute din H.G. nr. 925/2006, in special cele de verificare a propunerii tehnice din punct de vedere al modului in care acesta corespunde cerintelor minime din caietul de sarcini;

- prin urmare, Consiliul a concluzionat ca, completarea ofertei cu acest element lipsa (insasi propunerea tehnica) nu poate fi interpretata ca o completare formala sau de confirmare (in sensul prevederilor art. 78 din H.G. nr. 925/2006), avand in vedere faptul ca membrii comisiei de evaluare aveau obligatia de a stabili doar clarificarile si completarile necesare evaluarii ofertelor, ale unor documente care exista in cadrul ofertei si nu depunerea unor documente noi (insasi a ofertei tehnice);

- potrivit art. 79, alin. (2) din HG nr. 925/2006, in cazul in care ofertantul modifica, prin raspunsurile pe care le prezinta, continutul propunerii tehnice, oferta sa va fi considerata neconforma. Insa, potrivit deciziei CNSC anterior mentionata, lipsa propunerii tehnice nu inseamna o modificare a acesteia, ci o depunere de noi inscrisuri.

Avand in vedere aceste considerente, CNSC a stabilit ca intr-un asemenea context, oferta ce nu contine propunerea tehnica este considerata neconforma, in conformitate cu art. 36, alin. (2) din HG nr. 925/2006, deoarece aceasta nu prezinta propunerea tehnica din care sa rezulte satisfacerea cerintelor caietului de sarcini. Mai mult decat atat, in conditiile in care oferta este lipsita de propunerea tehnica, care sa conduca la verificarea de catre comisia de evaluare a conformitatii acesteia cu caietul de sarcini, respectiv fisa de date, autoritatii contractante ii este interzis sa solicite ofertantului in cauza prezentarea acesteia (a propunerii tehnice).

Va multumesc,
Sorina - Elena Angheluta
Multumesc de argumentatie, voi tine cont de cele prezentate.
mada_dum

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret licitatie criptat eronat !!! dcarmen dcarmen Rog mult lamuriri. In urma unei licitatii online, s-au atasat toate actele solicitate cf caiet de sarcini, insa la rubrica din SEAP - la oferta financiara s-a ... (vezi toată discuția)
Contestatie procedurã Andreea_F Andreea_F Bună ziua! Vă solicit nişte sfaturi în legătură cu următoarea problemă: Firma unde lucrez a participat la o licitaţiei deschisă, pentru atribuirea ... (vezi toată discuția)
Oferta inacceptabila poparaluca poparaluca Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit pana acum. In cadrul unei licitatii prin cerere de oferte un operator economic a depus oferta care se ... (vezi toată discuția)