avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pilonul 2 de pensie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pilonul 2 de pensie

M am angajat in urma cu trei ani la o firma privata cu contract de munca 8 ore. Am primit recent o scrisoare de la o firma de asigurari pentru a face un contract cu firma pentru pilonul 2 si 3 de pensie .Precizez ca in acesti trei ani nu am facut contract nu nici o firma/banca pentru pilonul 2 de pensie. Daca puteti sa ma ajutati cu:
1. Cum pot afla daca firma mi a platit contributia la pensie aferenta celor trei ani.
2 Cum pot afla ce s a intamplat cu sumele care trebuiau platite pentru pilonul 2 de pensie .
3.Trebuie sa fac eu un contract cu o banca/ firma de asigurari , sau se face totul automat de catre firma ?
Precizez ca am intrebat la firma si mi s a raspuns verbal ca se plateste, fara a mi se da alte lamuriri.
Mi s a spus ca mi se va da o adeverinta cu sumele platite in momentul in care imi voi da demisia .
Va multumesc pentru ajutor anticipat.
Cel mai recent răspuns: valentina2010 , utilizator 13:47, 8 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este important de precizat daca ati mai fost angajat si ce varsta aveti.
Daca nu ati aderat la un fond de pensii administrat privat veti fi inscris in mod aleatoriu la unul daca aveti varsta de pana la 35 de ani si veti fi instiintat ulterior.Societatea la care lucrati retine si vireaza contributia la pensii la bugetul de stat si de acolo banii ajung la fondul de pensii in procentul legal prevazut.
Daca aveti intre 35 si 45 de ani trebuie sa va inscrieti singur, daca doriti.
Pentru pilonul 3 va faceti contract individual, aduceti la cunostinta angajatorului si acesta va retine din salariu, pe langa contributia obligatorie la pensii si suma ce ati convenit-o dvs. cu fondul de pensii si o vireaza lunar.

Precizez ca m am angajat pentru prima oara la varta de 25 de ani in urma cu trei ani si de atunci am acelasi loc de munca si nimeni nu mi a comunicat inscrierea la o societate pentru pilonul 2 de pensie , lucru pe care recunosc l am neglijat pana acum.Eu nu m am inscris nicaieri pentru pilonul 2 de pensii, iar .intrebarea mea este la cine sunt sumele de bani care s au incasat in cei trei ani de munca si care " teoretic " sunt sume nominale pentru pensia pe care o voi incasa ( 5.5 % din salariu x 36 luni ) ? Unde/ pe cine pot intreba? Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2017
valentina2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata - pensie de stat bogdan76vlad bogdan76vlad Am 37 ani si incepand cu varsta de 32 ani am fost obligat sa fac o pensie privata. De mai poate trece de la pensia privata doar la cea de stat ( toti banii sa ... (vezi toată discuția)
Pensie facultativa pilonul 3 ContSters23466 ContSters23466 In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la ... (vezi toată discuția)
Pensie pilonul 2 viorel1969 viorel1969 Cotizatia la pensie catre pilonul 2 va afecta punctajul la pensia de stat ? Doi colegi angajati in acelasi an , la acelasi loc de munca , cu acelasi salariu ... (vezi toată discuția)