avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la talharie

Buna ziua. Fratele meu este complice la o talharie si as dori sa stiu daca i se poate da pedeapsa cu suspendare avand in vedere faptul ca nu este recidivist, nu mai are fapte, si si-a recunoscut fapta. Are 19 ani, acum este pe arest preventiv si in 2 saptamani va avea procesul.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:31, 1 Septembrie 2017
Este talharie simpla, calificata, care este incadrarea mai exact?
Complice la talharie simpla
O apreciere in concret va dati seama ca nu pot face fara sa cunosc actele dosarului, dar teoretic este posibil, daca sunt indeplinite conditiile de la suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
ART. 91 c.p.
Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:
a) pedeapsa aplicată este numai amenda;
b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.


De principiu se poate aplica o pedeapsa cu suspendare dar trebuie sa aiba avocat care sa pledeze foarte bine.
Nu este suficient ca a recunoscut fapta...
Fiind in arest preventiv prima sansa ar fi o pedeapsa cu executare dar se poate si cu suspendare acesta fiind un aspect care tine si de argumentele care se vor invoca de acuzare si aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talharie -condamnare cu suspendare ??? TONI28 TONI28 daca se recunoaste fapta ,nu exista atencedente penale ,se recupereaza prejudiciul ce sanse sunt pentru o condamnare cu suspendare cei doi nu sunt arestati ... (vezi toată discuția)
Solutii delapidare dorinagina dorinagina Buna ziua, ce risc in cazul unei acuzatii de delapidare? am avut probleme in familie si am luat in mod repetat sume de bani de la serviciu,eu avand functia ... (vezi toată discuția)