avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nivel maxim zgomot in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nivel maxim zgomot in apartament

Buna ziua
Vecinul de deasupra mea a infiintat o mica sala de repetitii in spartamentul sau,se canta la saxofon,pian si vioara uneori in acelasi timp toate,netinand cont de orele de liniste,astfel nivelul zgomotului care ajunge in apartamentul meu este insuportabil.Mentionez ca,cu ceva timp in urma a facut si modificari majore apartamentului fara aprobari fapt care duce la amplificarea sunetelor.Cum pot sa procedez legal sa-l fac sa inceteze s-au sa-si antifoneze imobilul.
Multumesc anticipat.
Cristi.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2017
Cristi_1970, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:46, 22 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati inteles bine, trebuie respectat in totalitate art.16 pe perioadele orare, in privinta nivelului de zgomot inregistrat la un moment dat.
Directia judeteana de sanatate publica poate efectua determinari de zgomot, contracost, in diferite perioade orare si emite buletine de determinare noxa.
Aceste documente va sunt utile daca veti sesiza politia sau va decideti sa deschideti o actiune in instanta impotriva vecinului.
Buna ziua. In bucatarie am o centrala de apartament montata pe peretele comun cu dormitorul apartamentului vecinului. Soacra (are 70 de ani) acestuia ma reclamat la politie ca nu se poate odihni noaptea din cauza zgomotului produs de centrala mea. Conform O.M.S. 119/2014, noaptea nivelul maxim admis de zgomot este de 30 dB. Eu nu cred ca zgomotul produs de centrala mea depaseste aceasta valoare la ea in dormitor. (In conditiile in care port o conversatie cu sotia, nici nu percem zgomotul produs de centrala.) Intrebarea mea este: daca agentul constatator ma amendeaza conform legii 61/1991 republicata in 2014, pot contesta amenda ? Ma poate sanctiona fara sa dovedeasca depasirea nivelului de zgomot maxim admis ? Centrala o am montata de 13 ani si pana anul acesta nu mi-a zis nimic. Toti locatarii de pe partea mea au centrala.Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
Albasete, utilizator
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
A crede ca zgomotul produs de centrala aflata in functiune nu depaseste limita maxim admisa in partea comuna, interioara, a apartamentului vecinului nu este acelasi lucru cu valoarea determinata cu sonometru.
Agentul constatator nu vine cu sonometru, ci constata audio si daca este un zgomot deranjant puteti fi sanctionat cu amenda contraventionala.
Este dreptul dvs. sa contestati o amenda contraventionala in instanta, dar daca se va aproba o expertiza tehnica judiciara pentru a se masura nivelul de zgomot, nu avem de unde sti care va fi valoarea determinata cu sonometru.
Este posibil ca in urma verificarii tehnice a centralei dvs. in conditiile in care aceasta are o vechime de 13 ani (o garantie a paramentrilor tehnici ai centralei se poate avea in vedere pana pe la 10 ani) ceva sa se fi deranjat si nivelul de zgomot din prezent sa fie mai mare decat cel din anii anteriori.
Aveti ca solutie tehnica, nu neaparat costisitoare, sa antifonati peretele comun, pe interiorul apartamentului dvs.
Va multumesc pentru raspuns. Ideea era daca ma poate amenda fara a dovedi ca se depaseste nivelul de zgomot maxim admis. Din cate stiu, Directia de Sanatate Publica , in urma unei solicitari si evident contra cost, efectueaza astfel de masuratori cu sonometru verificat metrologic. Verficarea la centrala este facuta, dar nu se verifica si nivelul de zgomot. O sa izolez peretele pe interior. Este a doua reclamatie la politie din acest motiv. Centrala nu o pot muta pe alt perete deoarece nu am loc. Va multumesc.
Stiu ca nu se verifica nivelul de zgomot al centralei la revizia tehnica ISCIR, dar se poate constata scaderea randamentului centralei termice si uzura unor piese care se inlocuiesc sau se mai lasa sa functioneze.
In timp, la centrala aflata in functiune se pot slabi suruburi, se poate descentra pompa de apa si/ sau ventilatorul de evacuare gaze arse, unele legaturi intre fire si carcasa exterioara capata joc, etc. Toate acestea pot modifica nivelul de zgomot.
In cartea tehnica a centralei este mentionat un nivel de zgomot si un nivel de vibratii care de regula se incadreaza in limite maxim admise.
In fapt, apar vibratii suplimentare (in special daca centrala nu are prevazute pufere/ cauciucuri montate la fixarea pe perete) care genereaza si zgomot suplimentar.
Daca doriti puteti contacta o firma autorizata (gasiti pe internet) care sa va efectueze, contracost determinari de zgomot si determinari de vibratii. Veti constata modificari fata de cartea tehnica.

Alte discuții în legătură

Limita legala zgomote in spatiu comun la bloc in decibeli. victor1906 victor1906 Buna ziua. Care este limita legala volum ton , zgomot , la bloc , in decibeli , si intervalul de timp giornalier pt. a putea sa ascult muzica cu volumul mai ... (vezi toată discuția)
Zgomot deranjant silviu1958 silviu1958 La demisolul blocului in care locuiesc se gaseste o firma care are amplasate mai multe ventilatoare care functioneaza continuu 24 de ore, facand un zgomot ... (vezi toată discuția)
Functionare spalatorie auto 24/7 Davai_davai Davai_davai O spalatorie auto care functioneaza langa mine si-a extins afacerea cu un punct nonstop jetwash. Aceasta extensie imi afecteaza proprietatea datorita ... (vezi toată discuția)