avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea romaniei de catre un minor neinsotit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea romaniei de catre un minor neinsotit

buna, as vrea sa stiu ce acte sunt nencesare pentru a putea un copil de 16 ani parasi romania neinsotit. Suntem stabiliti in Italia iar in luna noiembrie copilul trebuie sa mearga la o nunta in romania. calatoria dus-intors o va face cu avionul. ce declaratie trebuie de la parinti, si aceasta se poate face in italia, cat dureaza?

>deci nu cred ca mati inteles sau nu mam exprimat corect..se poate ca minorul sa paraseasca romania fara insotitor?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ally_badboy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:15, 3 Octombrie 2009
declaratie notariala ( autentica ) prin care parintii isi dau acordul pentru iesirea din tara a minorului. Nu ar strica nici un telefon la societatea de transport aerian,. dansii or sa va lamureasca mai in amanunt.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

a). minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia sau minorului care este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;

b ). minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta

- numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;

- fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor:

- face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila

[ link extern ] /
Dna avocat Constantin are dreptate, trebuie sa luati legatura din timp cu societatea de transport aerian si sa explicati despre ce este vorba, ca sa nu aveti o surpriza neplacuta chiar la urcarea in avion. Fiecare firma are propriile ei reguli in ceea ce priveste calatoria unui minor.
Florentina Mihaela a scris:

Dna avocat Constantin are dreptate, trebuie sa luati legatura din timp cu societatea de transport aerian si sa explicati despre ce este vorba, ca sa nu aveti o surpriza neplacuta chiar la urcarea in avion. Fiecare firma are propriile ei reguli in ceea ce priveste calatoria unui minor.


Dar legea prevede clar: minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti de o persoana majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Asa ca, pana sa sunati la compania aeriana vedeti ce major va insoti copilul in aceasta calatorie, si sa-i faceti acestuia procura autentica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor cu domiciliul în străinătate komocz ferenc komocz ferenc Buna seara.Suntem o familie stabilita in Italia de 18 ani.Avem doua fete:una de 26 de ani iar cealalta de 17 ani.Amandoua au pasapoarte cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Cum se poate un minor sa devina major mai repede? B_ovidiu B_ovidiu Am un copil kre in 3 luni face 18 ani...si acuma ar trebui sa plece in strainatate..Si cum el este minor iar trebui un insotitor...si mam gandit k sa nu mai ... (vezi toată discuția)