avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare in grupe de munca I si II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare in grupe de munca I si II

Buna ziua.
Intrebare: Exista posibilitati juridice ca unele locuri de munca sa fie incadrate in grupe de munca pe perioada 1970-2001, ulterior,prin Hotarari de Guvern sau Proiect de Lege ?? . Locuri de munca la care ma refer sunt - Statiile Meteorologice de munte izolate, in conditii deosebite. (pentru apreciere notez cateva amplasari-Vf.Omu, Balea Lac, Tarcu, Vladeasa, Toaca, Lacauti etc. pentru comparare la ce urmeaza.)
Motivul intrebarii: La pozitia 63 din Anexa II din Ordinul nr.125 din 5 mai 1990 apare -Statiunile meteorologice de pe platformele marine,( recte,pe platforma Gloria)
Oare ce criterii au stat la stabilirea dreptului de incadrare sau este o omisiune.
Exista multe hotariri punctuale, ulterioare celor stabilite prin anexele din Ordinul 50/1990, Ordinul 125/1990,Instructiuni nr.1040/1967 pt. L 27/1966 etc.
Inteleg ca sunt si abrogari dar incerc o logica simpla: La art.15. din Legea 261 din 22.02.2001 scrie" Locurile de munca,activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupele I si II-a de munca pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari sunt considerate activitati in conditii deosebite....."
Logic ar fi - activitatiile in conditii deosebite ,(-asa cum sunt statiile meteo de munte izolate-) pot fi incadrate in grupele I si II. -desigur pentru perioada de inainte de intrarea in vigoare a legii nr. 19/2000, si in prezent fiind considerate cu conditii deosebite.
Va multumesc anticipat. Cu stima.

Cel mai recent răspuns: matray , utilizator 20:19, 3 Noiembrie 2009
Conditiile de incadrare in grupele I sau II de munca le gasiti la pct. 4, pct. 5 si pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990.

In opinia mea acum nu vor mai aparea acte normative prin care locuri de munca, activitati sau categorii profesionale sa fie incadrate in grupele I sau II de munca (discutam, sigur, despre perioade anterioare date de 01.04.2001).

De incercat puteti incerca, elaborand un proiect de act normativ si luand legatura cu un deputat / senator din circumscriptia dvs. (stiu, poate nu va fi niciunul interesat, dar este unica solutie). Potrivit art. 74 din Constitutie, initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua. Citez: " In aceste conditii, se impune modificarea Legii.........prin introducerea unei prevederi exprese referitoare la acordarea alimentatiei de [protectie personalului care-si desfasoara activitatea[in conditiile deosebite]] descrise anterior, astfel incat aceasta obligatie sa se regaseasca de drept in contractul colectiv de munca.......".
Intrebare: Citatul este dintr-o Expunere de motive semnata de Dl. Prim Ministru la modificarea Legii pentru locurile de munca din topicul prezent.

Mentionarea termenului "desfasoara activitate in conditie deosebita " poate fi folosit juridic ca si o "recunoastere" implicita a dreptului de incadrare in " Locurile de munca,activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupele I si II-a de munca respectiv activitati in conditii deosebite.....si care beneficiaza de anumite drepturi la pensionare." ???
Contractul colectiv de munca foloseste termenul de " conditii deosebite"
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
matray, utilizator
Nu, nu putem sa discutam despre "recunoasteri implicite" cata vreme nu exista o prevedere legala in acest sens. Fie actul normativ face trimitere expresa la grupele de munca, fie speculam si atat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc.
Cu permisiune reformulez.
Faptul ca prin lege s-a acordat "alimentatie de protectie" --[(in fapt este un articol de lege care relegalizeaza punctual un drept din anul 1952), la un loc de munca unde activitatea se desfasoara "in conditii deosebite"- unde termenul de "conditii deosebite" este folosit atat in Expunere de motive cat si in dezbaterea parlamentara asupra articolului din P L, atit de catre initiator cat si de alti parlamentar]--ar demonstra, ca la locul de munca exista factori de risc care ar da dreptul sa se solicite, ca activitatea la aceste locuri de munca SA FIE incadrate ca " locuri de munca in conditii deosebite" ???.
Probabil tot o speculatie se poate considera cele de mai sus, dar am facut demersuri pentru obtinerea dreptului comentat in acest topic, si as vrea sa completez demersul ,punctual prin acest fapt de legiferare-descoperit recent pe internet.
Inteleg ca termenul de "conditii deosebite" este continuarea termenului de "grupa de munca II ". (HG nr.1622/2008 pentru modificarea HG 246/2007 prin introducerea unui articol dupa art. 13 , precum si in proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice art.99).
Cu stima.
Buna seara.
H.G.nr.1025 din 28 august 2003, stabileste,- metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale.-La art.2 (1) criteriile pentru incadrarea persoanelor in locurile de munca in conditii speciale sunt urmatoarele:
lit. a) incadrarea locurilor de munca in grupa I de munca anterior datei de 1 aprilie 2001;. Anexa 1 contine LISTA, locurilor de munca in care se desfasoara activitati ce pot fi incadrate in conditii speciale.
Inteleg ca aceasta HG este continuarea, eventual/sau preluarea si actualizarea vestitului Ordin 50/1990.
INTREBARE.
Exista o Hotarare noua, pentru incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii deosebite ????......inteleg ca in acesta categorie ar fi trebui incadrate locurile de munca in grupa II anterior datei de 1 aprilie 2001,desigur daca ar exista astfel de hotarare ar trebui sa aiba si o Anexa !!!
Daca nu exista cine are obligatia sau dreptul de a o initia ?!?!
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Grupa ii de munca lege1 lege1 Buna ziua, imi poate spune cineva din ce an s-au inceput incadrarile in grupe de munca. Din 1969 pana la 01.04.2001? (vezi toată discuția)
Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)
Grupe de munca vmn58 vmn58 Anexa 2- Grupa 2a de munca, Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilita conform art.2 din Decret lege 68/1990, pct.32 mai e ... (vezi toată discuția)