Buna ziua.
Intrebare: Exista posibilitati juridice ca unele locuri de munca sa fie incadrate in grupe de munca pe perioada 1970-2001, ulterior,prin Hotarari de Guvern sau Proiect de Lege ?? . Locuri de munca la care ma refer sunt - Statiile Meteorologice de munte izolate, in conditii deosebite. (pentru apreciere notez cateva amplasari-Vf.Omu, Balea Lac, Tarcu, Vladeasa, Toaca, Lacauti etc. pentru comparare la ce urmeaza.)
Motivul intrebarii: La pozitia 63 din Anexa II din Ordinul nr.125 din 5 mai 1990 apare -Statiunile meteorologice de pe platformele marine,( recte,pe platforma Gloria)
Oare ce criterii au stat la stabilirea dreptului de incadrare sau este o omisiune.
Exista multe hotariri punctuale, ulterioare celor stabilite prin anexele din Ordinul 50/1990, Ordinul 125/1990,Instructiuni nr.1040/1967 pt. L 27/1966 etc.
Inteleg ca sunt si abrogari dar incerc o logica simpla: La art.15. din Legea 261 din 22.02.2001 scrie" Locurile de munca,activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupele I si II-a de munca pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari sunt considerate activitati in conditii deosebite....."
Logic ar fi - activitatiile in conditii deosebite ,(-asa cum sunt statiile meteo de munte izolate-) pot fi incadrate in grupele I si II. -desigur pentru perioada de inainte de intrarea in vigoare a legii nr. 19/2000, si in prezent fiind considerate cu conditii deosebite.
Va multumesc anticipat. Cu stima.
1. In afara de ce v-au spus colegii mei nu cunosc sa fie alte liste.
2. Nu degeaba v-am zis sa discutati cu ITM, sa vedeti daca unitatea a avut aceste liste.
3. Am lucrat si in unitate metalurgica si stiu deosebirea intre conditii speciale si conditii deosebite.
4. Liste retroactive nu vad cum s-ar putea face. Nu exista baza legala.
5. Dar vorbiti cu un avocat si vedeti daca in instanta se poate rezolva ceva. Dar pe cine sa actionati in judecata?!
6. De la aparitia Legii 19/2000 nu se mai fac liste. Fiecare unitate solicita ITM sa avizeze anumite locuri de munca pentru incadrarea in conditii deosebite.
Despre punctul 4. Retroactiv.
Am in fata MO nr. 265/1992. citez din HG 620/02.10.1992.
Art.1 Se incadreaza in grupa I de munca , in vederea pensionarii, pentru INTREAGA PERIOADA EFECTIV LUCRATA DUPA 18.MARTIE 1969 (sasezecisinoua), urmatoarele categorii de personal: a) fasonarii si corhanitorii din exploatarile forestriere.
(este sau nu retroactiv??)
Desigur aceasta a aparut ca o completare pentru Ordinul 50/1990 deci dupa doi ani. Stim ca ordinul 50 a fost abrogat si sus amintitul HG a fost abrogat tot cu aceleasi ocazie.
Dar drepturile pe perioada valabilitatii nu. Asa este???
In Legea 226/07.06.2006 legea privind incadrarea unor locuri de munca in conditii SPECIALE . In anexa 1 acestei legi scrie la pozitia 12. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza in exploatari forestiere:fasonari, corhanitori, tractoristi, conducatori de tractoare articulate forestriere, sortatori.
Dupa cum se vede au fost incluse si alte categorii de personal.
Presupun ca si acestea beneficiaza din anul 1969.
Sau nu? Daca nu ,atunci este discriminare.!!!
In HG sus mentionat la art.2 scrie. Se incadreaza in grupa II-a de munca in vederea pensionarii, pentru intreaga perioada efectiv lucrata dupa 18 marti 1969 , urmatoarele categorii de personal:
a) conducatorii auto si ajutorii acestora care executa transportul tehnologic al materialului lemnos.
Desigur si articolul 2 a fost abrogat , fiind din grupa II-a ,dar nu a aparut in alta lista eventual cu conditie deosebite.
Fiind HG abrogat nu mai este nici dreptul dupa perioada de dupa abrogare.
Asa este ???
Si atunci nu este o discriminare fata de cei care sunt angajati dupa abrogare dar lucreaza in aceleasi conditii deosebite.
Cum sa inteleg aplicarea termenului de "RETROACTIVITATE" ????
1. Daca intrati sub incidenta HG 620/1992 puteti sa cereti in instanta sa vi se recunoasca munca in conditii deosebite (gr. a II-a de munca).
2. Cu hotararea judecatoareasca in mana va duceti la Casa de Pensii.
Succes!
HG 620/1992 a fost abrogat cu aceleasi lege ca si vestitul Ordin 50/1990impreuna cu anexele de nominalizare a locurilor de munca cu tot. A aparut o anexa pentru conditii speciale cu anumite modificari incluzind si grupa I-a cu anumite modificari. De acea
sper ca va aparea si o anexa cu conditii deosebite care va include probabil grupa II-a ,cu speranta ca se va putea include si alte locuri de munca neincluse pana in prezent chiar cu aplicabilitate retroactiva. Exista precedent. Sau nu???
De altfel nu este cazul meu. Am folosit cele scrise ca un exemplu cum inteleg aplicabilitatea actelor normative.
Ca si interventia precedenta este o teorie de exercitiu. HG este real.
Inteleg ca forumul este folosit de multi specialisti. Poate functiona TRUSTUL creierului.
Cu respect.
Grupe de munca
vmn58
Anexa 2- Grupa 2a de munca, Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilita conform art.2 din Decret lege 68/1990, pct.32 mai e ... (vezi toată discuția)