Buna seara!
Raspunsurile la grile: 1-d; 2-c; 3-b
O sa avem surprize...neplacute?#-o
neata.
nu are rost sa ne batem capul cu ce va fi,oricum nu putem schimba nimic,mai bine asteptam si vedem atunci exact ce si cum,poate nici nu va fi asa rau cum ne gandim;).
am terminat ieri succesiunile,azi am inceput obligatiile,partea de inceput nu e grea,sa vedem ce mai urmeaza mai incolo,ca nu mai tin minte:">.
spor la toate si cine mai are chef mai poate pune grile,mie imi plac:).
Mie desi imi place mai mult penalul, am inteles mai bine civilul. Acum ma omor cu procedura penala generala. De civil ma apuc mai incolo, dar nu stiu ce sa ma fac, pentru ca desi mi se pare totul foarte logic, iar unele chestii le stiu inclusiv de la licenta, am impresia ca nu-mi ramane nimic in cap. O sa o iau razna definitiv in curandX-(
ce sa spun,pana acum ma tot intreb oare de ce nu mi-au placut obligatiile,ca pana acum cel putin(primele 90 de pag) pot spune ca am inteles tot f bine,sper ca am si retinut tot.sa vedem mai incolo.
de proceduri nu zic nimic,mai sti ca nu o sa inceapa sa-mi placa si alea:P:D?
Buna ziua la toata lumea! Ce mai faceti? Tot u invatatul?
Eu am luat o mica pauza.:)
Cine spunea ca vrea grile?:D
Obligatii
Plata poate fi facuta:
de orice persoana interesata;
de codebitor sau fidejusor;
de orice persoana neinteresata,dar numai in numele si pentru achitarea debitului;
de orice persoana ineinteresata,in nume propriu,care se subroga in drepturile creditorului,chiar fara consimtamantul debitorului.
Plata poate fi facuta:
de orice persoana,chiar in cazul obligatiilor de a face intuitu personae;
de o persoana neinteresata,in numele ei propriu,fara a se subroga in drepturile creditorului;
de o alta persoana chiar daca partile au convenit ca plata sa nu fie facuta de altcinneva decat debitorul.
Succesiuni
In clasa a II-a impartirea pe linii se aplica atunci cand la mostenire vin colaterali privilegiati:
singuri sau in concurs cu ascendenti privilegiati si/sau sotul supravietuitor;
pana la gradul IV in nume propriu;
pana la gradul IV prin reprezentare.
Cat priveste dreptul special al sotului supravietuitor asupra bunurilor mobile:
exista doar daca sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii;
el va culege aceste bunuri peste cota sa successorala;
daca s-a dispus de aceste bunuri prin liberalitati,actele sunt valabile,sotul neavand calitatea de mostenitor rezervatar in privinta acestora va culege cota sa din celelalte bunuri.
Reprezentarea opereaza:
de drept si imperativ;
la infinit;
din gard in grad.
In privinta incapacitatii de a primi prin testament sunt prezumate persoane interpuse:
parintii,descendentii si sotul persoanei incapabile;
in mod absolut persoanele de la litera a);
in mod relativ,ascendentii,descendentii si sotul persoanei incapabile.
Validitatea cauzei testamentului se apreciaza in raport de data:
redactarii,independent de eventualele modificari ulterioare ale situatiei avute in vedere;
deschiderii succesiunii;
redactarii sau a decesului in functie de imprejurari.
Formele testamentului sunt:
prevazute de lege ad solemnitatem;
fie ordinare,fie extraordinare;
supuse toate la doua reguli generale de forma:forma scrisa si forma actului separat.
Mult spor! :coffee: