quiras a scris:
:) pentru : sarablue si luiza2008 !
Legea 286/2009 (noul C.P.) MAI ARE INCA CALE LUNGA PANA VA INTRA IN VIGOARE ! #-o
Draga quiras, permite-mi sa-ti citez din Legea 286/2009 - noul Cod Penal:
"Art. 446: Intrarea în vigoare
(1)Prezentul cod intră în vigoare la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia, cu excepţia dispoziţiilor alin. (2) şi alin. (3), care intră în vigoare la 4 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului cod.
(2)Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, şi Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare,
se abrogă."
In conditiile in care alin. (2) al art. 446
NU precizeaza faptul ca Legea nr. 301/2004 se abroga
la data intrarii in vigoare a prezentului cod sau
la data prevazuta la alineatul precedent, precum si orice alta formulare asemanatoare care sa trimita la termenul prevazut la alin. precedent, nu vad de ce as interpreta in sensul ca Legea 301/2004 va fi abrogata la data la care va intra in vigoare noul cod?! #-o Parca exista principiul: "Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus", nu? Adica eu interpretez ca doar dispozitiile care intra in alcatuirea Codului penal, din cuprinsul Legii 286/2009 intra in vigoare la termenul specificat la alin. (1), nu si legea in sine - pentru ca altfel, formularea clasica intr-un act normativ ar fi fost ceva asemanator cu: "Prezentul act normativ intra in vigoare .... si nu doar prezentul "cod"....". Prin urmare, eu interpretez ca legea, ca act normativ de aprobare a Codului, a intrat in vigoare conform Legii 24/2000, cu precizarea ca toate dispozitiile care intra in componenta Codului per se vor intra in vigoare la o data ce va fi stabilita ulterior.
De asemenea, daca ai avut curiozitatea sa citesti art. 446 indicat, vei vedea ca la alin. (3) se face precizarea ca "in termen de 12 luni de la data publicarii prezentului cod in ... " asadar, iarasi este precizat un termen concret - care difera insa de termenul de la alin. (1) :innocent:. Asadar, daca in cele 2 paragrafe la care am facut referire - alin. (1) si (3) se face trimitere la un termen concret, iar in alin. (2) nu se face, tu cum ai interpreta?
Pe de alta parte, sa inteleg ca tu inveti crimele si delictele? :-/
Ceilalti, ce parere aveti? Apreciez orice alte pareri / opinii / critici, pentru care primiti multumirile mele anticipate. :luck: