avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatorie facturarea caldurii dupa SET ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatorie facturarea caldurii dupa SET ?

Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca la plata dupa SET. Furnizorul nu respecta nici un parametru in livrarea agentului termic.Temperatura maxima in aceasta iarna a fost de 55 grade.Ca sa obtina o diferenta acceptabila intre tur si retur( necesara la calcul ), obtureaza partial robinetul de retur la intrarea in bloc.Efectul: diferente mari de temperatura intre partea superioara si cea inferioara a caloriferelor.Aceste temperaturi scad dramatic spre capatul de coloana.Mai poate fi considerata valabila facturarea dupa SET ?
Cel mai recent răspuns: mdDentist , utilizator 00:40, 27 Octombrie 2021
Sunt doua chestiuni separate:
1. Cand dvs. sau vecinii dvs. o sa aveti contract separat cu furnizorul de energie termica, puteti emite pretentii pe "persoana fizica";
2. Daca contractul de furnizare a energiei termice este incheiat intre furnizor si o entitate (sa zicem, as. locatari/proprietari), atunci de aceste aspecte se va ocupa as. locatari/proprietari;
3. Sigur, calitatea agentului termic se poate constata prin simple masuratori de temperatura (precum si alti parametri - debit, presiune), insa trebuie ca si dvs. proprietarii sa va pregatiti instalatia de incalzire pentru fiecare sezon de iarna ( instalatie verificata si izolata impotriva pierderilor de caldura, robinete reglate, calorifere pregatite (decolmatate, spalate, aerisite). In general aceste activitati se pot efectua prin as. proprietari;
4. De repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor, precum si a apei calde menajere, se ocupa as. proprietari, functie de situatia asociatiei de proprietari si a metodei folosite:
- daca repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri, atunci firma care se ocupa de aceste repartizari va face o inventariere foarte serioasa a intregii instalatii de incalzire (de la gigacalorimetru pana la vasul de expansie a intregii instalatii, - adica inclusiv a tevilor si elementelor de incalzire din locuinte); firma face aceasta inventariere si face repartizarea costurilor conform normelor in vigoare, emite un formular catre as. prop. care nu face altceva decat sa transcrie costurile calculate pe listele plata ale as. prop.;
- daca imobilul nu face repartizarea ca in punctul de mai sus, atunci repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor se face in asa-zisul sistem pausal, adica proportional cu sup. utila a locuintei; aici mai este o chestiune - unii dintre proprietari si-au modificat caloriferele (adica le-au marit) sau chiar le-au suplimentat, au mai montat calorifere si prin balcoane, etc.; in acest caz legislatia prevede o modificare a suprafetiii utile, doar pentru repartizarea costurilor cu incalzirea;
Daca au fost utile informatiile date sau mai sunt neclaritati?
Stima, Adam Grecu - administrator imobile.
In primul rand va multumesc pentru raspuns.Vad ca este nevoie de niste date suplimentare.Nu se fac contracte individuale cu furnizorul de agent termic.Din contra, cei de la Veolia reziliaza contractele individuale si incearca sa faca facturarea numai prin asociatii.In cazul meu treaba e simpla: avem gigacalorimetru la intrarea in bloc si in functie de cate gigacalorii consumate arata se imparte consumul per apartament. Nu avem repartitoare si de aceea s-a facut SET-ul pentru fiecare apartament.Problema este ca cei de la intrarea in bloc au caldura si cei din capatul opus nu pre au.De platit platim ca si cum am avea,Asta-i problema dureroasa, stai in frig si platesti ca cel care sta cu geamurile deschise, pentru ca ai acelasi SET.Cu respect si multumiri, va urez numai bine si sanatate.
In cazul dvs probabil ca aveti niste probleme la nivelul instalatiei interioare. Ar trebui sa faceti o solicitare catre asociatie pentru remedierea deficientelor. Pot fi coloane sau fitinguri colmatate, instalatie nearisita etc.
indiferent cum ati imparti factura tot nu aveti caldura daca nu verificati / remediati instalatia.
Buna ziua si-mi cer scuze ca intervin din nou.Problema este de la ventilul de pe conducta de retur, inainte de intrarea in bloc.Am sunat la dispeceratul Veolia si au trimis de cateva ori echipe de interventie care au deschis complet acel ventil.Ca prin minune, toate caloriferele se incalzeau uniform si aveau aceeasi temperatura.Minunea tinea pana a doua zi cand veneau cei de la centrala si inchideau din nou acel nenorocit de ventil.Nu vreau sa par cusurgiu sau pisalog.Vreau doar sa arat cum cei care ar trebui sa fie corecti isi bat joc de oameni.
Deja in discutie apar doua chestiuni:
1. Repartizarea costurilor cu caldura - proportional cu SET-ul caloriferelor;
2. Manevre neautorizate pe robinetii de TUR si RETUR in cutia de distributie a furnizorului.

In raspunsul anterior, am explicat cum trebuie facuta repartizarea costurilor cu incalzirea. Acest lucru trebuie stabilit in cadrul asociatiei dvs.
Daca sunt proprietari care si-au modificat SET-ul caloriferelor (de obicei si-au montat calorifere cu SET mai mare, in legislatie este prevazuta o solutie de modificare a suprafetei locative in asa fel incat proprietarul sa-si achite intreaga cantitate de energie termica consumata).
Aici l-as intreba pe @Bloc Expert, cum se procedeaza in asociatiile administrate de catre dumnealor.

Daca lucratorii de la punctul termic "regleaza" din nou robinetul de RETUR, adica il mai inchid, este o situatie clara de indisciplina la locul de munca. Puteti merge la furnizor (ati spus Veolia), cu fapte concrete. Incercati sa asistati la sigilarea acelor robineti. In fapt si in drept de aceste chestiuni trebuie sa se ocupe presedintele as. prop. impreuna cu administratorul de imobile.
Toate acestea nu trebuie lasate la voia intamplarii.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)