avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... semnarea de act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

semnarea de act aditional

Buna ziua,
sunt salariat intr-o firma multinationala. mi s-a propus o formare pentru a avansa pe un alt post, formare care costa 5500€. pentru aceasta sunt obligat sa semnez un act aditional la contract prin care ma angajez sa nu plec din firma pe o perioada de trei ani de la terminarea formarii. mentionez ca formarea are loc dupa orele de lucru, de la 16.00 la 19.00, 4 zile din 5, timp de sase luni.
este valabil acest act aditional (nu-mi vor fi platite ore suplimentare)
multumesc
Cel mai recent răspuns: alexa26 , utilizator 20:06, 5 Octombrie 2009
1.)Cat trebuie sa platiti firmei in situatia in care o parasiti inainte de 3 ani?
Si 2): trebuie ca in actul aditional sa fie specificat clar ca parasirea locului de munca sa fie facuta la initiativa Dvs., din motive neimputabile Dvs. ( adica, daca, de exemplu, va dati demisia fara preaviz pt. ca firma nu v-a mai platit salariul de 2 luni, - aveti dreptul sa faceti asta oricum, in orice moment - sa nu trebuiasca sa platiti acele despagubiri).
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Daca nu platiti acei 5500E(decat daca plecati {neimputabil}inainte de 3 ani) iar avansarea inseamna si bani in plus la salariu, cred ca merita deranjul.Angajamentul semnat de ambele parti, devine "legea partilor" si trebuie respectat cu toate consecintele.
Daca va simtiti exploatat (in afara orelor de serviciu) puteti sa-l refuzati.Firma va fi dezamagita ca nu poate sa va avanseze :((
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
Dat fiind faptul ca legea romaneasca este "foarte" interpretabila, art. 194 din Codul Muncii
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

"imi spune" ca aceasta formare profesionala care poate face obiectul unui act aditional de formare profesionala trebuie sa fie conditionata de scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare sau egala cu 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru sau scoaterea integrala a acestuia din activitate, prin suspendarea CIM pe durata formarii.
In niciun caz nu e vorba de scoatere din activitate, a spus clar ca formarea se desfasoara dupa program.
ralu21 a scris:

In niciun caz nu e vorba de scoatere din activitate, a spus clar ca formarea se desfasoara dupa program.

De aceea am si subliniat faptul ca incheierea unui act aditional este conditionata de scoaterea din activitate. Iar avand in vedere faptul ca firma nu are de gand sa-i plateasca ore suplimentare, cred ca este ilegal un astfel de act. Dar si pentru ore suplimentare se depaseste "plafonul" : 4*3 face 12 ore suplimentare pe saptamana, deci in total 52 ore lucrate pe saptamana. In concluzie ar trebui sa i se dea ore libere in timpul programului.

Alte discuții în legătură

Concediu de studii platit ioana_gr ioana_gr Stiam ca angajatorul este obligat sa plateasca angajatului 10 zile de concediu pentru studii, pentru persoanele de pana in 25 de ani pentru care nu a asigurat ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala in week-end Hellenne Hellenne Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala dupa serviciu mihaipreotescu mihaipreotescu Buna ziua! Institutia la care lucrez vrea sa ma trimita la un curs de formare profesionala, cu durata de 136 ore, dupa orele de program si fara scoatere din ... (vezi toată discuția)