avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate dovedi nulitatea unei note explicative?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate dovedi nulitatea unei note explicative?

Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu o informatie exacta? Respectiv cum poate demonstra nulitatea unei note explicative date de catre salariat?

Se poate demonstra nulitatea unei note explicative prin motivele enuntate mai jos sau prin alte mijloace?
- anjajatorul nu a convocat in scris aceasta operatiune precizand data si locul cu cel putin 5 zile inainte.
- angajatorul nu a precizat nici in scris sau verbal costurile totale ale daunei.
- nu i s-a precizat salariatului dreptul acesta de a fi insotit de un reprezentant.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 18 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde ati dedus dvs asa ceva ?

1. Codul muncii nu prevede niciun termen in care se trimite convocarea la cercetarea disciplinara.

2. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

3. Dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este., nu trebuie comunicat angajatului de catre angajator. Este mentionat in art.251 alin.4 C.mun.

4. Practica judiciara si doctrina au decis ca, notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii. (Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 99 din 26 februarie 2008, www.jurisprudenta.org)
Sa inteleg ca angajatorul nu are obligatia de a prezenta daunele aduse companiei, respectiv suma stricaciunei aduse de catre salariat companiei? O data semnata in prezenta persoanei imputernicita de catre angajator, nota explicativa nu mai are nicio sansa de a fi declarata nula din varii motive?

Multumesc!
Dvs ati fost cercetat/a disciplinar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara Adina36 Adina36 Un salariat nu a respectat sarcina trasata de director.Seful de serviciu ii cere nota explicativa in 27.04.2015, incheie un referat (la care ataseaza nota ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara cata8 cata8 Daca un salariat lipseste 3 zile de la locul de munca se face cercetarea disciplinara, prin convocator. Mai este necesara convocarea acestuia daca se stie ca ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara pap pap Un angajat a primit un document în care scrie asa În vederea demarării procedurii de cercetare disciplinara ca urmare a rapoartelor declarațiilor depuse ... (vezi toată discuția)