avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

Un angajat a primit un document în care scrie asa În vederea demarării procedurii de cercetare disciplinara ca urmare a rapoartelor declarațiilor depuse și înregistrate la sediul societății va convoca în data de.. La ora....la sediul societății. Nu scrie pentru ce și nici locul sediul e mare e corect asa ceva?????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:02, 7 Iulie 2019
Codul muncii mentioneaza:
-Art. 251 (1) Sub sancțiunea nulității absolute, nicio măsură, cu excepția celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul,
data, ora și locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condițiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării
disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa și să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate
probele și motivațiile pe care le consideră necesare, precum și dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Salariatul poate fi asistat si de un avocat.
Sediul este adresa inregistrata La Registrul comertului ca sediu social. Astfel de cercetari se fac de catre serviciul personal (vedeti si semneaza adresa langa angajator). Pentru ce ? Ati mentionat ca in adresa scrie demararea procedurii de cercetare disciplinara.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(art.251 alin.2 C.mun.)

Curtea de de Apel Bucuresti a retinut ca "nu se prevede in niciun act normativ (Codul muncii sau legislatie speciala) ca in mod obligatoriu cercetarea disciplinara a unui angajat trebuie sa se desfasoare la locul de munca al acestuia expres mentionat in contractul sau individual de munca . Pe cale de consecinta aceasta cercetare se poate desfasura in orice locatie, unde angajatorul are mijloace sa o faca, atata timp cat locul desfasutarii cercetarii este expres mentionat in convocarea comunicata angajatului si acesta din urma are la dispozitie suficient timp si mijloace materiale pentru a se infatisa la locul si data mentionata in respectiva convocare" .
( Hot. nr. 5331 din data de 09 octombrie 2012, [ link extern ] )

De asemenea, neindicarea obiectului cercetarii disciplinare in cuprinsul convocarii conduce la nulitatea absoluta a cercetarii disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Elena714 Elena714 În cazul în care salariatul are deja 90 de zile lucrătoare, respectiv își dă demisia și nu poate sta perioada de preaviz. Care sunt consecințele ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dovedi nulitatea unei note explicative? Aldease Aldease Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu o informatie exacta? Respectiv cum poate demonstra nulitatea unei note explicative date de catre salariat? Se poate ... (vezi toată discuția)
Reprezentant salariat la cercetare administrativa dorel13 dorel13 Cand se face o cercetare administrativa si nu exista sindicat in societate, muncitorul cercetat administrativ are dreptul sa fie insotit de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)