avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de credit = titlu executoriu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de credit = titlu executoriu

Buna ziua! Am o problema la care va rog sa ma ajutati. O banca comerciala poate trece la vanzarea unei case ipotecate numai in baza contractului de credit si a somatiei de plata? Poate scoate casa la vanzare numai la pretul egal cu cel al datoriei desi casa a fost evaluata de evaluatorul bancii la data acordarii creditului de 2,5 ori mai mult?
Cel mai recent răspuns: chrissrea , utilizator 07:05, 6 Octombrie 2009
Nu.Conditiile executararii silite imobiliare realizate prin instrainarea bunului trebuie sa fie analizate de catre instanta de judecata.
Conform art.10 din OUG nr.99/2006, contractele de credit constituie titluri executorii.

Insa Decizia nr.458/31.03.2009 a Curtii Constitutionale impune obligativitatea incuviintarii executarii silite de catre instanta de executare.

Dvs. puteti formula contestatie la executarea silita daca somatia a fost primita anterior publicarii Deciziei anterior mentionate, pentru motive de nelegalitate, precum si pentru alte motive (pretul evaluarii imobilului/vanzarii-de exemplu), daca mai sunteti in termenul legal de 15 zile de la primirea actului de executare pe care intelegeti sa il contestati.
Cele mentionate mai sus spun totul. Doresc doar sa completez pe scurt din punct de vedere procedural. Astfel, executarea silita imobiliara presupune urmatorii pasi:
1. Incuviintarea executarii silite
2. Emiterea somatiei de 15 zile (comandament)
3. Inscrierea sometiei in cartea funciara (notarea inceperii executarii silite)
4. intocmirea procesului-verbval de situatie imobiliara (descrierea amanuntita a imobilului)
5. raportul de evaluare
6. Stabilirea datei licitatiei publice
7. Intocmirea, publicarea si comunicarea publicatiei de vanzare

s.a.m.d.

Pretul de vanzare (de strigare al licitatiei) este cel stabilit prin raportul de evaluare. Daca la primul termen nu se vinde, licitatia se reia la pretul de 75 % din pretul de evaluare. IN situatia in care bunul imobil se vinde cu un pret mai mare decat datoria, diferenta de suma rezultata in plus vi se va inainta, odata cu intocmirea procesului-verbal de distribuire a sumelor.

multumesc. insa de la data incuviintarii si pana in prezent nu s-a primit nici un raport de evaluare. ce se poate face in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere la licitatie apartament girat ContSters96141 ContSters96141 Parintii mei au primit o adresa joi cum ca datorita neachitarii unei linii de credit (a unei firme) la care a fost pus gir acum 2 ani apartamentul lor (pus pe ... (vezi toată discuția)
Poate fi scos la licitatie un imobil, simultan, de catre 2 banci? mihai1667 mihai1667 Ma aflu intr-o situatie ff. delicata. Sunt executat silit de catre 2 banci. - Banca X m-a executat ptr 2 contracte de credit, unul ipotecar si altul ... (vezi toată discuția)
Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara znicolae9 znicolae9 Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.[b]Precizez ca banca care m-a executat silit ... (vezi toată discuția)