avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Pretul de vanzare al bancii!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Pretul de vanzare al bancii!

Pentru acordarea unui credit o societate a ipotecat o casa a carei evaluare a fost facuta de un evaluator numit de banca. Casa a fost evaluata la 180.000 euro in anul 2008. Acum banca spune ca va scoate casa la vanzare pornind de la pretul de 450.000 lei pentru ca atat este valoarea creditului + dobanzile. Este legal? Se poate contesta acest lucru in instanta?
Cel mai recent răspuns: chrissrea , utilizator 07:03, 6 Octombrie 2009
Nu este legal. Una e valoarea creditului+accesoriile, alta e valoarea garantiei la contractarea creditului, alta e valoarea imobilului acum.
Da, se poate contesta in instanta. Contestatie la executare, in cadrul contestatiei expertiza imobilara, mentinerea pretului din raportul de evaluare din 2008
Imi voi permite sa-mi contrazic colegul dintr-un anumit punct de vedere.
Este adevarat ca valoarea creditului+dobanzi si penalitati nu are legatura cu pretul vanzarii. Insa in cadrul executarii silite, cu 5 zile inaintea emiterii publicatiei de vanzare, executorul judecatoresc/bancar va trece la evaluarea bunului la pretul actual al pietii (art 500-504 CPC), licitatia pornind de la pretul evaluat.
In atare situatie se poate ca bunul sa valoreze mai mult decat soldul creditului si penalitatile caz in care societatea in cauza va primi diferenta de bani. Daca nu se vor acoperi debitele, creditorul va urmari in continuare celelalte bunuri pana la acoperirea debitului.
In concluzie : pretul de pornire a licitatiei este valoarea actuala a bunului pe piata.
Ipoteca este o garantie si nu singura posibilitate de recuperare a creantei. Dupa lichidarea ipotecii, banca se transforma in creditor de rang 7 (art563 litera g CPC)
=D> e adevarat ca raspunsul colegului Stefan e complet din toate punctele de vedere. Probabil ca decat sa fi dat (eu) un raspuns incomplet, mai bine nu-l dadeam deloc :)
multumesc. problema este ca banca a facut deja publicatia de vanzare la un pret sub 50% din cel evaluat la primirea creditului. se poate contesta pretul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarirea bancilor dupa executare silita dan1972 dan1972 as dori sa stiu daca se poate care este legea care permite bancilor sa urmareasca financiar debitorii si dupa executarea garantiei imobiliare, sau articolul. ... (vezi toată discuția)
Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)
Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)