avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil dupa perioada de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil dupa perioada de somaj

Buna ziua, daca ma aflu in somaj de 3 luni ( in conditiile in care beneficiez de 9 luni somaj ) si am ramas insarcinata urmand sa nasc peste noua luni la termen , in aceste conditii beneficiez de indemnizatie crestere copil ? Intreb deoarece in aceste conditii raman descoperita ultimele trei luni de sarcina.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 25 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Beneficiati de indemnizatie pentru cresterea copilului, aveti mai jos articolul din ordonanta.
OUG 111/2010:
Articolul 2
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata .
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
Am intrat in somaj deoarece firma a intrat in insolventa. Am lucrat la aceasta firma 3 ani . Beneficiez de indemnuzatie copil chiar daca nasc dupa ce se termina indemnizatia de somaj ?
Multumesc
Care este data prezumata a nasterii si care este data cand se termina somajul ?
Ultimul ajutor de somaj il incasez in luna feb 2018 si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii mai , inceputul lunii iunie 2018.
Multumesc
Perioada eligibila pentru CCC : iulie 2016 - iunie 2018

In speta, veti beneficia de indemnizația pentru CCC , intrucat in calcul vi se vor lua ultimele 12 luni succesive in care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010

art.4
.......
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.


Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie Andreea120 Andreea120 Buna ziua sunt insarcinata in 8 saptamani si as vrea sa stiu daca întrerup acum contractul de munca mai pot primi indemnizație? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru crestere copil IfteneNicoleta IfteneNicoleta Buna ziua, am si eu o intrebare, dupa 20 iulie trebuie sa nasc si vreau sa stiu daca eu ma incadrez conform noii legi sa iau indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu de creștere a copilulul MarinescuDiana MarinescuDiana Sunt angajata din noiembrie 2016. Sunt insarcinata in 5 luni iar luna aceasta (ianuarie 2018) nu o sa realizez nici un venit inpozitabil, din luna februarie ... (vezi toată discuția)