avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum operează prezumția de renunțare la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum operează prezumția de renunțare la moștenire?

Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit in timpul casatoriei celor 2 soti sub regimul comunitatii legale. La data decesului acesteia (1988) ambele descendente erau minore si evident ca nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala. Cu toate acestea nici tatal lor nu a acceptat mostenirea in mod expres insa cred este considerat a fii aceptat-o tacit , locuind acolo si in prezent. Incepand cu anul 2001, sora cea mare (cumnata mea) a emigrat in Statele Unite. De atunci a mai revenit in Romania de 2 ori , ultima data acum vreo 7 ani. Din discutile pe care le-au avut sotia si cumnata mea , acesta din urma i-a tot promis sotiei mele ca renunta la mostenire insa doar verbal , discutiile nematerializanduse vreodata in vreun act juridic. In prezent sotul supravietuitor (socrul meu) si sotia doresc sa dezbata succesiunea insa sora din Statele unite ii ignora total. Intrebarea mea este care ar fi cea mai buna (rapida si eficienta) strategie ca sora sotiei sa fie considerata ca a renuntat la mostenire? Sa incep cu o chemare in judecata prin care sa cer constatarea calitatii de propietar a sotiei si socrului in contradictoriu cu sora? Sau ca prezumtia de renuntare sa functioneze in fata instantei ,trebuie citata mai intai prin notariat? Precizez ca suntem siguri ca acesta ar ramane in pasivitate, oricare optiune am alege. Ramanand in pasivitate cred ca e mai rapida citarea prin instanta direct. Am dreptate?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 26 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: supperbog , utilizator 16:14, 26 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Formulati o cerere de chemare in judecata a surorii din SUA cu specificarea neacceptarii exprese sau tacite a mostenirii,
S-ar putea sa nu reusiti sa fie considerata neacceptatoare.
In aceste conditii tatal (socrul) va primi 5/8 din apartament si fiecare din fete cate 3/16.
Ce trebuie sa fac sau sa se intample mai exact sa fie considerata neacceptare? Daca o voi cita prin notariat si va ramane pasiva atunci oare nu ma pot prevala in instanta de art.1112 , prezumandu-se ca a renuntat la mostenire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Când operează prezumția de renunțare la moștenire? supperbog supperbog Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit ... (vezi toată discuția)
Succesiune secheialexandru secheialexandru Va relatez si va cer un sfat: - bunicul sotiei decedeaza in 1989 si se face succesiunea intre bunica sotiei si socrul meu se impat cotele si masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat de mostenitor legal intocmit dinugeorge26 dinugeorge26 Buna ziua, situatia priveste posibilitatea anularii unui certificat de mostenitor astfel: In urma decesului tatalui meu in anul 2018, a ramas ca mostenire ... (vezi toată discuția)