avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat de mostenitor legal intocmit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat de mostenitor legal intocmit


Buna ziua, situatia priveste posibilitatea anularii unui certificat de mostenitor astfel:
In urma decesului tatalui meu in anul 2018, a ramas ca mostenire un imobil, dobandit inainte de casatoria cu cea de-a doua sotie (prima, respectiv mama mea, fiind decedata).
Ca mostenitori suntem eu, fiul, cu o cota 3/4 si sotia cu 1/4. In urma decesului am intreprins toate demersurile pentru dezbaterea succesiunii, dar sotia tatalui (locuind in imobil si crezand ca poate impiedica succesiunea) a refuzat prezentarea la notar in ciuda numeroaselor citatii legale si a instiintarilor personale ca trebuie sa se prezinte pentru dezbaterea succesiunii.
La implinirea termenului de 1 an de la deces, in ultima zi,la terminarea programului, avand in vedere ca nu s-a prezentat, notarul a intocmit certificatul de mostenitor atrbuindu-mi 100% din mostenire, cu specificatia ca al doilea mostenitor a fost prezumat ca a renuntat la mostenire, conform art.1112 din Noul Cod Civil.
Ca urmare a emiterii certificatului de mostenitor, am intabulat imobilul pe numele meu si l-am inregistrat la fisc.
Anul acesta, in luna iunie, am introdus actiune in instanta pentru incuviintarea de catre judecator a evacuarii persoanei pentru lipsa de titlu. La trei saptamani de la primirea citatiei, a introdus si dansa actiune pentru anularea certificatului de mostenitor.
Intrebarile sunt:
1. Ce sanse sunt ca instanta sa decida acest certificat nul, avand in vedere ca a fost intocmit legal, cu toate citatiile conform procedurilor, si cu persoana in totala cunostinta de cauza dar cu rea credinta.
2.Sotia poate fi considerata mostenitor participant la procedura succesorala ?
3.Cum ar trebui abordata apararea in acest caz?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2021
dinugeorge26, utilizator
Eu îl consider nul domnul notar as vrea și io adresa unde o aveți dacă cineva vine cu un act si va ia locuinta unde aveți sediu nu acționați în instanta și apoi o faceti definitiva și irevocabila si o intabulati cum facem acum luam locuinta si nu aveți niciun drept ca nu va prezentati
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dl. notar a prezumat gresit ca al doilea mostenitor a renuntat. Putea prezuma ca a acceptat tacit deoarece sotia supravietuitoare avea domiciliul exact in bunul care constituia masa succesorala si se folosea de el ca proprietar... Si sa va trimita in instanta. Eu nu cred ca puteti scoate sotia supravietuitoare de la succesiune. Poate picati la pace, sa fiti dumneavoastra 100% proprietar iar ea cu drept de uzufruct (asta daca va convine la amandoi).
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2021
DinuX, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Odata ce a fost legal citata in cadrul procedurii succesorale si nu a inteles sa participe acceptand sau refuzand mostenirea se va considera ca a renuntat la mostenire, legiuitorul are in vedere cu precadere siguranta circuitului civil si de aceea instituie termene si proceduri clare cu privire la succesiuni. Daca nu ii parveneau citatiile, daca nu era citata in procedura succesorala, da, se putea merge pe varianta acceptarii tacite a sotiei supravietuitoare. Dar acceptarea tacita este un mijloc extrem cand nu existe acte de exprese de acceptare/ renuntare. Or citatia cuprindea probabil explicit faptul ca neprezentarea la notar si neacceptarea mostenirii inseamna prezumtia de renuntare la mostenire, si probabil ca notarul a stiut sa trimita citatia in termen legal si cu toate datele necesare- art 1112 CCiv, prezumtia de renuntare se aplica cand succesibilul citat legal nu se prezinta la notar, ceea ce probabil a invocat si notarul in actele emise
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere numai instanța putea să constate că dna respectivă este straina de succesiune prin neacceptarea succesiunii în urma unei acțiuni formulate de dvs..Poate dna a acceptat tacit succesiunea,notarul nu avea cum să cunoască acest fapt.Faptul că nu s-a prezentat la dezbatere permitea notarului cel mult sa va elibereze o incheiere pe care o foloseati in instanta.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Va multumesc pentru raspuns ! Cunoasteti vreun caz de genul acesta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte cristina.qec0re cristina.qec0re tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/ sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna. sint singurul copil ... (vezi toată discuția)
Cum operează prezumția de renunțare la moștenire? supperbog supperbog Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit ... (vezi toată discuția)