avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Când operează prezumția de renunțare la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Când operează prezumția de renunțare la moștenire?

Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit in timpul casatoriei celor 2 soti sub regimul comunitatii legale. La data decesului acesteia (1988) ambele descendente erau minore si evident ca nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala. Cu toate acestea nici tatal lor nu a acceptat mostenirea in mod expres insa cred este considerat a fii aceptat-o tacit , locuind acolo si in prezent. Incepand cu anul 2001, sora cea mare (cumnata mea) a emigrat in Statele Unite. De atunci a mai revenit in Romania de 2 ori , ultima data acum vreo 7 ani. Din discutile pe care le-au avut sotia si cumnata mea , acesta din urma i-a tot promis sotiei mele ca renunta la mostenire insa doar verbal , discutiile nematerializanduse vreodata in vreun act juridic. In prezent sotul supravietuitor (socrul meu) si sotia doresc sa dezbata succesiunea insa sora din Statele unite ii ignora total. Intrebarea mea este care ar fi cea mai buna (rapida si eficienta) strategie ca sora sotiei sa fie considerata ca a renuntat la mostenire? Sa incep cu o chemare in judecata prin care sa cer constatarea calitatii de propietar a sotiei si socrului in contradictoriu cu sora? Sau ca prezumtia de renuntare sa functioneze in fata instantei ,trebuie citata mai intai prin notariat? Precizez ca suntem siguri ca acesta ar ramane in pasivitate, oricare optiune am alege.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:44, 2 Octombrie 2017
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Moștenirile se deschid prin moarte, @Pisi...
Le deschide tanti cu unealta agricolă (coasa).
Moștenitorii dezbat succesiunea deschisă de moarte.

A dezbate - vb. III Tranz. A discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc. cu una sau mai multe persoane; a supune ceva discuției. A examina o cauză, un proces (cu participarea ambelor părți).

Așa a fost: „Succesiunile se deschid prin moarte” - art 651 din Vechiul Cod civil (de la 1864)
Așa este încă: „Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia” - art 953 din Noul Cod civil (în vigoare de la 1 octombrie 2011),
Și o mai fi până s-o întoarce vreunul de pe Lumea Ailaltă sau ...

Clipa morții (= momentul deschiderii moștenirii) are importanță pentru determinarea legii aplicabile moștenirii în cauză.
Fiindcă Noul Cod civil nu se aplică moștenirilor deschise înainte de 1 oct 2011.
(Art. 91. din Legea 71/2011 - „Moştenirile deschise înainte de intrarea în vigoare a Codului civil sunt supuse legii în vigoare la data deschiderii moştenirii”).

Sau, mai pe românește:
- dacă data decesului este înainte de 1 oct 2011, se aplică Vechiul Cod civil (legea in vigoare la data morții celui despre a cărui moștenire este vorba)
- dacă data decesului este după 1 oct 2011 (inclusiv), se aplică Noul cod civil. (legea în vigoare la data morții).

A nu se confunda deschiderea moștenirii cu deschiderea procedurii

În postarea de mai sus am scris greșit data morții: 1998 în loc de 1988. Dar ideea rămâne. În acestă speță se aplică Vechiul Cod civil. (și ar mai trebui văzute și alte acte nomative la fel de vechi, cum ar fi art 19 din Decretul 32/1954 pentru punerea în aplicare a vechiului Cod al Familiei - fiindcă descendentele din speță erau minore la data decesului mamei lor).

De unde provine minunea celor „enșpe” termene consecutive de mai sus?
O fi din regulile de la ... Bingo, fiindcă în vreun Monitor Oficial nu-i. Da, chiar: de unde trei și de ce nu două sau patru? Puteți indica și vreun text de lege? Poate n-am citit eu destul.

Cu speța de mai sus veți ajunge în instanță dacă nu reușiți să vă înduplecați sora să colaboreze.
După ultimul „nu se poate discuta” pe care l-am auzit eu, discuția a început cam de pe la x% contribuția celorlalți moștenitori la cheltuielile de drum până la Consulat. (subțirică în raport cu taxele de timbru și alte cheltuieli pe care le implică un proces).

Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am o situație similară. Sora plecată in strainatate , care nu a venit la succesiune dupa moartea mamei (2013) , dar a trimis un mail la notar cum ca accepta succesiunea. De venit nu a venit nici pana in ziua de azi iar notarul nu a emis niciun act. A inchis dosarul. Este inadmisibil ca legile din România sa fie ignorate de persoanele care si au luat alta cetățenie si au uitat cu desavarsire de tot ce inseamna România, iar noi constatam neputința unor legi care nu ne ajuta pe noi cei rămași in țară.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 105 alin. 2 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
...daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta in termenul prev la art. 1.103 din Codul civil,, adica de 1 an, va fi prezumat ca renunta la mostenire.
In practica, notarii citeaza cam de 3 ori, iar daca s-a implinit termenul, sunt prezumati renuntatori. Doar nu o sa-i citeze la nesfarsit, trebuie sa se finalizeze si dosarul ala odata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
Pisi Mia, utilizator
Va mulțumesc! Sunt convinsa ca este cum spuneți dumneavoastra , dar notarul a spus ca daca ea a trimis un mail cu acceptarea, fara procura , el nu are cum sa facă. Am vrut sa il reclam la uniunea notarilor publici, sau cum ii spune, dar stiind ca se cunosc intre ei si "corb la corb nu si scoate ochii", am renunțat. Ideea era ca nici acum , dupa patru ani , succesiunea nu este facuta. Traim in România!
P.S. Acceptarea a fost confirmată prin mailul acela. Dezbaterea nu a avut loc. Nici nu a venit in țară, nici nu a trimis procura.
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
marinela1205, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord cu dvs. Cand mostenirea prezinta interes pt succesibil atunci trebuie sa prezinte pt dezbatereai ei sau sa faciliteze acest lucru. In caz contrar ar trebuii decazut ceva mai usor din acest drept deoarece cu usurinta ar putea abuza de el limitand dreptul altora.
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
supperbog, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)