avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Când operează prezumția de renunțare la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Când operează prezumția de renunțare la moștenire?

Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit in timpul casatoriei celor 2 soti sub regimul comunitatii legale. La data decesului acesteia (1988) ambele descendente erau minore si evident ca nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala. Cu toate acestea nici tatal lor nu a acceptat mostenirea in mod expres insa cred este considerat a fii aceptat-o tacit , locuind acolo si in prezent. Incepand cu anul 2001, sora cea mare (cumnata mea) a emigrat in Statele Unite. De atunci a mai revenit in Romania de 2 ori , ultima data acum vreo 7 ani. Din discutile pe care le-au avut sotia si cumnata mea , acesta din urma i-a tot promis sotiei mele ca renunta la mostenire insa doar verbal , discutiile nematerializanduse vreodata in vreun act juridic. In prezent sotul supravietuitor (socrul meu) si sotia doresc sa dezbata succesiunea insa sora din Statele unite ii ignora total. Intrebarea mea este care ar fi cea mai buna (rapida si eficienta) strategie ca sora sotiei sa fie considerata ca a renuntat la mostenire? Sa incep cu o chemare in judecata prin care sa cer constatarea calitatii de propietar a sotiei si socrului in contradictoriu cu sora? Sau ca prezumtia de renuntare sa functioneze in fata instantei ,trebuie citata mai intai prin notariat? Precizez ca suntem siguri ca acesta ar ramane in pasivitate, oricare optiune am alege.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:44, 2 Octombrie 2017
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1103 din Codul civil (menționat mai sus de @Pisi Mia) este din NOUL Cod civil, care:
- se aplică în cazul moștenirii despre care vorbește @marinela1205 (data decesului 2013)
- dar NU se aplică în cazul moștenirii despre care vorbește @suppebog (data decesului 1988)

Și trebuie știut că REGULA din art. 1120 Nou Cod Civil (NCC) este:
Art. 1.120. - (1) Renunţarea la moştenire nu se presupune, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1.112 şi art. 1.113 alin. (2).

Iar excepțiile sunt de strictă interpretare, nesusceptibile de aplicare prin analogie.

În cazul dvs. @marinela, dacă sora a acceptat succesiunea, nu se mai poate presupune renunțarea. Pasul următor ar fi prezența la dezbateri în vederea eliberării certificatului de moștenitor. Fie în persoană, fie prin reprezentant (cu procură specială). În caz contrar vă rămâne instanța. Asta în cazul în care voiți să finalizați cât mai repede. Altmineri, cu riscul de a mai pune legiutorul te miri ce taxe, puteți rămâne așa mult și bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)