avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta de pensionare

Buna ziua,
Locuiesc intr-un oras in care a functionat un combinat chimic, motiv pentru care s-a aprobat reducerea varstei de pensionare cu doi ani. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta reducere se aplica si la pensionarea anticipata. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:25, 5 Octombrie 2017
Reducerea de 2 ani se aplica numai la pensionarea anticipata partiala (cu penalizare), adica puteti iesi la pensie la 63 de ani cu penalizare 0.
Daca solicitati pensia anticipata cu mai mult de 2 ani de anticipare (pana la 5 ani permite legea) si aveti stagiul de cotizare standard efectuat, atunci nu beneficiati de reducerea de 2 ani.

Lege nr. 263/2010:

SECŢIUNEA a 3-a
Pensia anticipată parţială

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1.
Tabelul nr. 2^1
┌─────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Perioada de cotizare realizată │Procentul de diminuare pentru│
│peste stagiul standard complet │ fiecare lună de anticipare │
│ de cotizare prevăzut în │ (%) │
│ anexa nr. 5 │ │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│până la 1 an │ 0,50 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 1 an │ 0,45 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 2 ani │ 0,40 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 3 ani │ 0,35 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 4 ani │ 0,30 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 5 ani │ 0,25 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│peste 6 ani │ 0,20 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│între 7 şi 8 ani │ 0,15 │
└─────────────────────┴─────────────────────────────┘
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).


Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010:

ART. 54
(1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipatã parţialã, fãrã penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 5 sau, dupã caz, în anexa nr. 6 la lege.
(2) Pentru a beneficia de pensie anticipatã parţialã, cu reducerea vârstei standard prevãzute la alin. (1), persoanele trebuie sã îndeplineascã şi celelalte condiţii prevãzute de lege pentru înscrierea la aceastã pensie.
(3) Prin sintagma au locuit prevãzutã la art. 65 alin. (5) din lege se înţelege cã au avut domiciliul/reşedinţa în una dintre localitãţile Baia Mare, Copşa Micã şi Zlatna sau în unitãţile administrativ-teritoriale aflate pe o razã de 8 km în jurul acestor localitãţi.

Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2017
ana-cer, moderator
Am varsta de 55 ani si 37 ani vechime in munca din care 9 ani in gr. II si momentan sunt angajata .La ce varsta ma pot pensiona beneficiind de acea reducere de 2 ani, fara sa fiu penalizata?
Precizati luna si anul nasterii.
In cei 37 de ani vechime intra si stagiul suplimentar aferent grupei de munca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ? mauritz mauritz Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca reducerea varstei standard de pensionare din Art.55 (1) a) Tabel 1 si reducerea din Art.65 conform Art.60 se pot cumula ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare anticipata partiala lasere99 lasere99 Va rog sa-mi raspundeti daca la o cerere de pensionare anticipata partiala cu urmatoarele date: Data nastere: 12.06.1950; barbat; stagiu total de cotizare: ... (vezi toată discuția)