Prin fosta mea partenera de viata,avocat in Baroul Bucuresti am gasit un apartament la un pret bun. Apartamentul era ipotecat in baza unei creante detinute de catre fostul prieten al vanzatoarei,care la randul lui achitase un credit de la un IFN. Cei doi se judeca si in cele din urma ea obtine decizie definitiva in parte,(sa aflu ulterior nu si irevocabila )adica ea sa-i restituie debitul lui. Aici intervin eu si prin promisiune bilaterala de vanzare-cumparare achit avansul de 50 % din pret pt stingerea creantei. Banii au fost virati in contul executorului care l-a executat silit pe el si apoi in contul creditorului(partenerului).La expirarea termenului promisiunii ma prezint la notar pt a achita restul promisiunii unde constat cu stupoare ca tranzactia nu poate avea loc fiindca,creanta nu a fost radiata de la Cartea Funciara pe motiv ca procesul nu este finalizat..., Am facut un act aditional de prelungire a promsisiunii dar din cate se pare sansele de a plati si de a intra in posesia casei visate sunt reduse. Intrebarea mea este : cum e posibil ca un notar ,ca un executor sa accepte o tranzactie partiala a unui imobil in conditii atat de complicate??? Daca nici la urmatorul termen nu se poate incheia tranzactia voi lua act de prezenta de la notar si ma voi adresa Procuraturii.
Solutiile ar fi:prelungirea promisiunii bilaterale de vanzare- cumparare,notati aceasta promisiune in CF,radierea ipotecii cand aveti hotararea irevocabila.In opinia mea,din cele relatate de dvs.nu sunt motive ptr.a atrage raspunderea penala/civila a notarului si executorului.Era bine ca la momentul incheierii promisiunii sa fi consultat un avocat.
E mai degraba important sa se vada hotararea aceea de un avocat, ca ea e executabila pe suma dar nu pe radiere, e chiar ciudat...
Pe de alta parte, ipoteca nu dispare singura de acolo.