avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire de impozit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire de impozit

Buna ziua,

Intrebarea mea este daca angajatorul este obligat sa acorde scutirea de impozit pe salariu, pentru o pers incadrata cu una din functiile de programatori sau este un beneficiu pe care il ofera doar daca vrea? Conditiile fiind indeplinite. Este vb despre o firma de servicii externalizate. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:25, 8 Octombrie 2017
Ordinul nr. 409/4020/737/703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

Art. 1. -
(1) Angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) posturile pe care sunt angajați corespund listei cuprinzând ocupațiile menționate în anexă;

b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

c) dețin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durată sau dețin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă;

d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;

e) veniturile anuale prevăzute la lit. d) au o valoare de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Ocupațiile specifice activităților de creație de programe pentru calculator sunt :
- administrator baze de date;
- analist;
- inginer de sistem în informatică;
- inginer de sistem software;
- manager de proiect informatic;
- programator;
- proiectant de sisteme informatice;
- programator de sistem informatic.
Multumesc pentru raspuns! Insa eu nu stiu daca aceasta scutire se negociaza sau este o obligatie. Cum poti sti tu ca angajat ca acei 10.000 euro exista sau nu? Angajatorul poate invoca faptul ca nu a inregistrat aceste venituri pentru tine.
Este un drept al angajatului.

Se poate verifica la contabilitate daca a inregistrat sau nu aceste venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer tehnolog programator cnc mihaela1981 mihaela1981 Buna ziua, Sunt inginer tehnolog programator cnc intr-o multinationala.Cum as putea sa obtin scutirea de impozit pentru programatori?Ma pot incadra in ... (vezi toată discuția)
Diploma inginer colegiu upb Pifus Pifus Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire la scutirea de impozit deoarece lucrez in domeniul IT. Din cate am inteles de la biroul nostru de HR nu ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit MiruB MiruB Buna ziua, Momentan lucrez in cadrul unei firme destul de mari al carui obiect de activitate il reprezinta medicamentele si alte produse de uz veterinar, pe ... (vezi toată discuția)