avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violența în familie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violența în familie

Intr-un dosar in care partea vatamata este un minor in varsta de 5 ani, si parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, noul reprezentant atribuit al minorului poate sa isi retraga plangerea si sa se impace cu agresorul in numele copilului pe care il reprezinta intr-un dosar de lovirea sau alte violente raportat la violenta in familie? Sau alte sfaturi despre cum as putea face audierea si cine dispune de incheierea procesului penal prin retragerea plangerii/impacare? Multumesc!
Ps.: vorbesc de o audiere facuta de organul de urmarire penala
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Conf. art. 159 alin. 4 c.p ”Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege”.
Conf. dispozitiilor din C.P.P:
Asistenţa juridică este obligatorie când persoana vătămată sau partea civilă este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
Audierea de către organele de cercetare penală a persoanelor vătămate care au fost victime ale infracţiunii de violenţă în familie, prevăzută de art. 199 din Codul penal, se efectuează numai de către o persoană de acelaşi sex cu persoana vătămată, la cererea acesteia, cu excepţia cazului când organul judiciar apreciază că aceasta aduce atingere bunei desfăşurări a procesului ori drepturilor şi intereselor părţilor.
Dacă persoana vătămată este minor, înregistrarea audierii acesteia prin mijloace tehnice audio sau audiovideo este obligatorie în toate cazurile. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia persoanei vătămate, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă.
La audiere, persoana vătămată poate fi însoţită, la cererea sa, de către reprezentantul său legal şi de către o altă persoană desemnată de către persoana vătămată, cu excepţia cazului în care organul judiciar decide motivat în sens contrar.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Impacare - codul penal Florinmi Florinmi Buna seara, As dorii sa stiu daca impacarea este valabila si in cazul , falsului in identitate. Multumesc (vezi toată discuția)
Penal Mihaela1321 Mihaela1321 Împăcarea părților in cazul minorilor al căror tutore este statul înlătură răspunderea penală? Este vorba despre o altercatie intre doi copii minori ... (vezi toată discuția)