avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Citație de la notar. Totuși, cine deschide procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Citație de la notar. Totuși, cine deschide procedura succesorală?

Plecând de la ultima fraza a unei citații:
"-in cazul in care nu acceptați moștenirea in termen de un 1 an de la data deschiderii se va prezuma, conform ART 1112 Cod Civil, ca ați renunțat la moștenire."
Adaug ca nu exista cerere de începere a deschiderii procedurii succesorale făcută de succesibili( primăria se pare ca ar deschide procedura la momentul declarării unui deces) si faptul ca un bătrân de 80 de ani este hărțuit cu aceste citații din care intelege ca va rămâne fără moștenire, va rog sa ma lamuriti, cu argumente, dacă primăria sau un notar au dreptul sa deschidă o procedura succesorala fără actul de voința al unui succesibil.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:48, 2 Noiembrie 2017
Intrebati-l pe legiuitorul care a instituit prezumția de renunțare la succesiune, care e raționamentul.
Nu e nimeni radarul din tufișuri. Dezbaterea succesiunii nu e decat in interesul dvs. In rest chiar nu intereseaza pe nimeni. Sunt curioasă în cazul în care ati fi primit citatie de la instanța, daca l-ați fi spus judecătorului ca va hartuieste.
Domna Notar, cu tot respectul, nu pot sa înțeleg unde este actul de voința din moment ce dumneavoastră solicitați succesibilului, după ce l-ați citat si a venit in biroul dumneavoastră, sa completeze o cerere pentru deschiderea procedurii succesorale. Nu înțeleg de ce apelați la exemplul cu judecătorul, Poate ar trebui ca si Medicul sa citeze un părinte sa se prezinte la cabinet pentru a completa cererea de vaccinare a propriului copil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
AdiPopad, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca mi se pare ca exagerati cu exprimări de genul "hartuire".
Această citatie este doar o solicitare de a fi prezent, căreia sunteti liber să îi dați curs sau nu. Nu este o obligație. Însă că și atunci când cineva va invita la el, este o chestiune de bun simt sa ii dati un raspuns, la fel este si a va prezenta la acel birou pentru a solicita sau a refuza dezbaterea succesiunii. Am apelat la exemplul cu judecătorul, pentru ca dvs să realizați că există și mandat cu aducere. Dacă o citatie va hartuieste, sunt curioasă ce termeni ati folosi daca politia v-ar bate la usa.
Repet, intrebati-i pe cei de la Primărie de ce transmit mai departe datele defunctului și completează din oficiu acea sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale.

Pe de altă parte, nu ati inteles nimic din ce v-am scris. Odată prezent succesibilul, nu îl obligă nimeni să completeze nici o cerere pentru deschiderea procedurii succesorale. Ci o cerere prin care specifică în mod expres că nu doreste dezbaterea succesiunii. Notarul suspenda dosarul, nu se mai "plimba " cu el in evidențe și nu va mai "hartuieste" cu citatii. Pentru mine una e o placere sa ma degrevez de niste hârtii și dosare care nu duc nicăieri.

[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
Nu sunt in domeniu, dar va dau o parere. Nu cumva este vorba de procedurile care se fac in cadrul Programului National de Cadastru? Daca localitatea in care locuiti a intrat in acest program, iar in familia dumneavoastra exista succesiuni nedezbatute, de aceea ati primit citatie de la notar. Aveti tot interesul sa va prezentati, caci se va dezbate succesiunea si veti beneficia de cadastru gratuit pe numele mostenitorului/mostenitorilor, urmand apoi si intabularea in CF. Formularea din citatia notarului, care va deranjeaza, cred ca este doar formala, fiind vorba de un formular tip.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
dariad, utilizator
Nu are legatura.

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Procedura succesiune irbo irbo in 2010 numitul X decedeaza. in 2011 se deschide procedura de succesiune de catre anumite rude. ce se intampla in continuare pe etape? ideea este ca unul ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)