avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune

Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 de ani. Matusa, unchiul, sora mea si eu suntem urmasii bunicului. Intrebarea mea catre dvs. este urmatoarea: este necesar certificatul de mostenitor dupa tata, al meu si al sorei mele, pentru deschiderea succesiunii bunicului, in conditiile in care tata a decedat inaintea acestuia? Multumesc frumos! Rodica Vranciuc
Cel mai recent răspuns: RodicaVranciuc , utilizator 13:12, 13 Octombrie 2017
Dupa tatal dvs. trebuia facuta succesiunea dupa decesul acestuia, mostenitori fiind dvs., sora, eventual mama dvs./ sotia tatalui.
POPA GHEORGHE a scris:

Dupa tatal dvs. trebuia facuta succesiunea dupa decesul acestuia, mostenitori fiind dvs., sora, eventual mama dvs./ sotia tatalui.

Inteleg. Vom incepe procedura. Daca eu si sora mea eram minore la moment decesului tatalui nostru, mai participam la masa succesorala acum? Oricum, dorim sa renuntam in favoarea mamei. Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
RodicaVranciuc, utilizator
Intrucat tatal a decedat inaintea bunicului, dvs si sora veniti direct la mostenirea bunicului, in calitate de nepoate de fiu predecedat. Nu are importanta ce varsta aveati cand a murit bunicul.
Deci pentru dezbaterea succesiunii dupa bunic, nu trebuie dezbatuta succesiunea dupa tata.
Pe bunic o sa il mosteneasca: matusa (1/3), unchiul (1/3) si dvs + sora (1/3, adica 1/6 fiecare).
Evident, daca cineva dintre acesti mostenitori nu are nici o pretentie, poate da declaratie de renuntare , urmand ca bunurile ramase de pe urma buniculuoi sa se imparta intre ceilalti mostenitori.

Succesiunea tatalui dvs este alta poveste. Ea cuprinde doar bunurile dobandite de tatal dvs impreuna cu mama.
Aceste bunuri revin mamei (1/4), dvs si surorii (3/4).
Va multumesc foarte mult! In aceasta varianta ne este mult mai usor de finalizat succesiunea bunicului.
Un week-end frumos va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)
Se poate anula succesiunea nelutu252002 nelutu252002 Buna ziua, Am urmatoarea problema: In 1980 a murit bunicul meu, mostenitori au fost tatal meu si sora lui. S-a dezbatut mostenirea si sora lui a renuntat ( ... (vezi toată discuția)