avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colaborare

Buna ziua,
As avea o nelamurire:sunt gravida in 3 luni,lucrez si firma s-ar putea sa intre in faliment (voi beneficia de somaj,am 12 luni lucrate in ultimile 24) si m-ar interesa daca pot incheia contract de colaborare/conventie civila cu 4-5 luni in urma doar pentru a-mi rotunji venitul la concediul de crestere copil.Am pe cineva dispus sa-mi incheie un astfel de contract pana intru in somaj,banuiesc ca apoi nu mai pot avea o colaborare/ venituri daca i-au si somaj.
Cum ma sfaturiti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eleonora78 , utilizator 11:43, 12 Octombrie 2009
Sa fiti sigura!
Nu stiu de ce sunteti pesimista daca v-am dat si textele de lege!
Succes!
Nu sunt pesimista,dar....incerc sa inteleg.
Problema e insa ca veniturile din conventii civile nu sint venituri din act independente .
Ele sint definite la alt articol , si anume art 78, care nu e pomenit in normele de care spuneti :
Uitati :
ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În aceastã categorie se includ, însã nu sunt limitate, urmãtoarele venituri:

a) prime de asigurãri suportate de o persoanã fizicã independentã sau de orice altã entitate, în cadrul unei activitãþi pentru o persoanã fizicã în legãturã cu care suportatorul nu are o relaþie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. 3 din prezentul titlu;

b) câºtiguri primite de la societãþile de asigurãri, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între pãrþi cu ocazia tragerilor de amortizare;

c) venituri primite de persoanele fizice pensionari, sub forma diferenþelor de preþ pentru anumite bunuri, servicii ºi alte drepturi, foºti salariaþi, potrivit clauzelor contractului de muncã sau în baza unor legi speciale;

d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial;

e) venituri primite de persoanele fizice din activitãþi desfãºurate pe baza contractelor/convenþiilor civile, încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele care sunt impozitate conform cap. 2 ºi conform opþiunii exercitate de cãtre contribuabil. Opþiunea de impunere a venitului brut se exercitã în scris, în momentul încheierii fiecãrei/fiecãrui convenþii/contract civil ºi este aplicabilã veniturilor realizate ca urmare a activitãþii desfãºurate pe baza acestei/acestui convenþii/contract.

(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadreazã în categoriile prevãzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum ºi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

De aceea am zis si mai devreme ca nu cred ca veniturile din conventii civile se vor lua in calcul .
Mai mult de atit, asupra acestor venituri nu se aplica decit impozitul, si mai trebuie stagiu de cotizare la Casa de sanatate ; iar aceasta contributie nu este obligatorie , pentru ca statutul conventiei civile este acela de munca prestata cu caracter ocazional .
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii ... numai aceste venituri obtinute in baza unor contracte de prestari de servicii se iau in considerare ... important este pentru a vedea la care din cele doua texte de lege se incadreaza aceste venituri pe care le obtineti dvs sa ne spuneti si noua ce activitate desfasurati.
Consultant publicitate,iar la alt contract agent comercial.
freeelis a scris:

Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii ... numai aceste venituri obtinute in baza unor contracte de prestari de servicii se iau in considerare ... important este pentru a vedea la care din cele doua texte de lege se incadreaza aceste venituri pe care le obtineti dvs sa ne spuneti si noua ce activitate desfasurati.

La un contract "consultant publicitate" si la altu "agent comercial".

Alte discuții în legătură

Indemnizatie gravide- se cumuleaza venitul din contract de munca si conventie sociala de prestari servicii nikuteau nikuteau Buna ziua, Am mai multe nelamuriri asa ca va rog sa ma ajutati daca puteti: - Sunt angajata in jud. Timis cu contract de munca (la ITM), o firma din alt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil posibil? dmonica dmonica Felicitari pentru forumul foarte util, unde gasim foarte multe raspunsuri ,sunt o viitoare mamica, insarcinata in 2 luni si vreau sa va intreb daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizez venituri din contract de colaborare? slaura slaura Buna ziua, Se poate obtine indemnizatia de crestere copil in conditiile in care in ultimele 2 luni de sarcina am contract de colaborare si imi platesc ... (vezi toată discuția)