avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Consilier juridic - probleme în a participa la ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Consilier juridic - probleme în a participa la concurs deoarece pe diplomă scrie Licențiat în drept și nu Licențiat în știinte juridice

Buna seara! Zilele acestea m-am confruntat cu urmatoarea problema: nu am putut sa-mi depun dosarul de concurs pentru functia de consilier juridic debutant la primarie deoarece domnul functionar public a considerat ca nu am indeplinit conditiile de studii, adica nu sunt licentiata in stiinte juridice si nu am absolvit facultatea de Stiinte Juridice. Mentionez ca de-alungul anilor de studiu facultatea mea a schimbat vreo 3 denumiri, ultima si cea scrisa si pe diploma mea de licenta este Facultatea de Administratie Publica si Studii Politice Comparate, iar specializarea este DREPT...scrie destul de clar LICENTIAT IN DREPT...insa domnul accepta doar diplome pe care sa scrie licentiat in Stiinte Juridice,..la fel cum este scris si in anuntul de concurs. Mie mi-a zis ceva de genul ca daca facultatea este denumita Administratie Publica, este vorba de specializare in drept administrativ si nu am voie sa sustin concursul. Va rog sa ma luminati in aceasta problema si eventual sa ma ajutati cu o baza legislativa de unde sa ma documentez mai bine. Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: ContSters363911 , utilizator 13:59, 5 Decembrie 2017
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Maaare e gradina din care vin prostii si prea scund e gardul pe care-l pot sarii!
Unu. Baaza legislativa? Adica ceva gen OUG/Legea/Ordonanta nr. 18975/2016 privind echivalarea termenilor "drept" si "stiinte juridice" nu cred sa existe.
Doi. Nici nu trebuie sa existe o astfel de lege pentru ca este de notorietate ca drept si stiinte juridice sunt exact acelasi lucru.
Trei. ce este de facut? Что делать? Trebuie sa depuneti cererea de inscriere la concurs in scris in doua exemplare din care unul sa va fie returnat cu mentiunea inregistrarii. Domnul functionar public poate sa bata campii cat vrea. dar cand va fi nevoit sa argumenteze un refuz in scris s-ar putea sa aiba probleme.
Patru. Daca va refuza si nu puteti participa la concurs mi-ar face mare placere sa fiu avocatul d-voastra, cred ca e greu de gasit un caz mai clar de tampenie administrativa.
Cinci Avand in vedere ca oricum, in buna traditie romaneasca, concursul este aranjat iar postul deja oferit celui/celei caruia/careia i s-a promis nu-mi dau seama de ce nu va permite sa participati la el.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos. Astazi ma voi prezenta din nou la domnul functionar public si, daca este cazul, voi face acest lucru in fiecare zi pana la expirarea termenului de depunere a dosarului. Mi-ati facut ziua mai frumoasa cu raspunsul dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
ContSters363911, utilizator
Poate functionarul public de la primarie nu a stiut sa se exprime, insa are dreptate:
Iata ce prevede legea 514/2003 pentru organizarea profesiei de consilier juridic:
Art. 8
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a)este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b)are exercitiul drepturilor civile si politice;
c)este licentiat al unei facultati de drept;
d)este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e)nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Sunt o multime de facultati in Romania care ofera in diploma de licenta, specializarea DREPT (pana si la SNSPA, Facultate de Administratie Publica are o specializare in stiinte juridice ciclul I Bologna, cel de 3 ani), insa doar Facultatea de Drept, absolvita cu diploma de licenta, este cea care da dreptul la exercitarea profesiei de consilier juridic, fie angajat cu contract individual de munca ori numit ca si functionar public.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
Kyandra, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iulia Tudor a scris:
"Poate functionarul public de la primarie nu a stiut sa se exprime, insa are dreptate"
....
Cu tot respectul, doamna, ati citit cu atentie ce s-a scris mai sus? Da?
Biiiiiine. Atunci probabil ca ati citit ca d-na este licentiata in drept da' nu e primita la concurs pentru ca nu are diploma de "stiinte juridice" ... asadar, functionarul public nici nu stie sa se exprime, nici nu are dreptate.
D-na iuliana Tudor are dreptate.Si eu inteleg ca institutia absolvita de d-ra care solicita un raspuns este una de drept administrativ. Ea are o diploma in drept administrativ iar functionarul de la primarie a procedat corect

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura horeabortan horeabortan Stimati colegi, Va supun atentiei o speta si va rog sa imi mentionati opinia voastra. Sunt absolvent al Facultatii de Drept Simion Barnutiu Sibiu, ... (vezi toată discuția)
Pot sa profesez in domeniul juridic? LILI24 LILI24 Am absolvit Universitatea Tehnica (studii de lunga durata) cu diploma de licenta si fiind functionar public de peste 9 ani (in alt domeniu decat cel juridic), ... (vezi toată discuția)
Vechime in profesii juridice, inainte de a obtine licenta? COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA Doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: sunt angajata de mai bine de un an de zile ca si consilier juridic angajata cu contract de munca in ... (vezi toată discuția)