avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie acoperis bloc de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie acoperis bloc de locuinte

Buna ziua! Locuiesc intru-un bloc de 4 etaje la ultimul etaj. Blocul este unul vechi și are probleme cu hidroizolația. Trei din cei patru care locuim pe același etaj avem problema aceasta și am propus celorlalți proprietari reabilitarea spațiului în repetate rânduri și lor și asociației de proprietari. In urma refuzurilor de implicare materiala președintele de asociație a întocmit un proces verbal în care fiecare a însemnat ca refuza contribuția la procesul de reabilitare. In urma acestui proces verbal am rămas noi cei 3 vecini dintre care 2 au reabilitat cu carton bituminat( dar in continuare au problema ) iar părintii mei au decis sa reabiliteze construind o șarpanta de 1m pe bucata asociata apartamentului nostru.Problema a dispărut pentru mine în urma reparației.(data finalizării constructivei noiembrie 2015)
Cel de-al patrulea vecin s-a plâns ca începe de câteva luni sa aibă probleme si mi-a reproșat ca în urma construcției are acesta problema si ca de 20 de ani nu avut probleme. I-am explicat ca nu ar fii problema mea din moment ce după ce am realizat construcția acesta nu avea nici o problema.
Acesta în urma refuzului meu de a găsii o soluție pentru el a depus o plângere la primărie.
Acum am niște întrebări:
Construcția este realizata de o firma care a oferit factura pentru aceasta si la momentul acela a precizat ca dacă construcția este sub 1.5 m nu necesita autorizație .Care sunt demersurile legale în a obține autorizația de construcție ? (proprietatea fiind una comuna , necesita acordul tuturor proprietarilor sau al majorității).
Din discuția cu persoana care a venit de la primărie am înțeles ca dacă vecinul retragerea plângerea și nu se ajunge la constatare nu se fac demersuri de demolare sau alte chestii.

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:27, 23 Octombrie 2017
Conform dispozitii in vigoare acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna
Intretinerea si reparatia partii comune intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari care detine obligatia sa asigure buna functionare a partii comune de constructii si de instalatii din imobil
Referitor la autorizatia sarpantei-serviciul din primarie nu acorda autorizatie pentru interventie partiala acoperis
Referitor la constatarea situatiei existente,propunerea inspectorului din primarie reprezinta o varianta la limita legi,pentru ca de fapt si de drept exista edificata o constructie fara detinere de documente legale care nu este consemnata in cartea tehnica a imobilului-deci este incalcarea disp L nr 50/1991 legea autorizarii constructiilor
In majoritatea cazurilor de interventie partiala terasa/acoperis,la un interval apar probleme la zona terminala a interventiei
Incercati sa salvati constructia ajungand la intelegere amiabila cu vecinul
Costurile unei hidroizolatii terasa implica surse apreciabile
Hotararea executarii de hidroizolatie se dispune prin vot majoritar al participantilor la adunarea generala a proprietarilor
Ca urmare a intamplarilor tragige de la Timisoara, la noi la IASI s-a demarat, la initiativa primariei o serie de masuri ce trebuiesc intreprinse de catre asociatiile de proprietari/locatari, care in urma inspectiei efectuate de catre inspectorii din directiile de specialitate ale administratiei publice locale, au fost identificate existenta unor constructii neautorizate de tip sarpanta/mansarda.
Asociatiile respective au fot notificate si apoi instruite in vederea initierii unor demersuri pentru intrarea in legalitate a acestor constructii; aici vorbesc despre constructiile care nu au autorizatie de construire - pentru ca in oras sunt si constructii autorizate.
In acest sens, un prim pas ce s-a propus a se realiza a fost convocarea tuturor proprietarilor la o sedinta de bloc in care sa se hotarasca daca constructia respectiva se considera a fi utila sau nu.
Se va intocmi procesul verbal al sedintei si un tabel cu semnaturi din care sa rezulte clar vointa proprietarilor.
Daca se hotaraste ca aceasta constructie este utila (tabel cu semnaturi pentru pastrarea constructiei in procent de 50%+1, in care proprietarii de la ultimul etaj trebuie sa fie de acord in mod obligatoriu), trebuie sa prezentam la primarie urmatoarele documente:
- o copie a procesului verbal al sedintei;
- o copie a tabelului nominal cu semnaturile proprietarilor din care sa rezulte hotararea acestora de mentinere a constructiei;
In baza acestor documente, se poate solicita de la primarie un Certificat de urbanism care va cuprinde toate documentele necesare obtinerii unei Autorizatii de construire.

Daca se hotaraste ca aceasta constructie nu mai este utila[ - procedura fiind aceeasi - sedinta, tabel cu semnaturi, se va demara in regim de urgenta dezafectarea acestora, incepand cu notificarea persoanelor care se fac responsabile de situatia existenta (de obicei proprietarii de la ultimul nivel); dezafectarea se face pe cheltuiala as. proprietari, daca constructia s-a efectuat cu acordul as. prop., sau pe cheltuiala celor care au construit sarpanta fara niciun acord;

In sedintele bloc / scara, proprietarii trebuie informati ca atat in cazul obtinerii unei Autorizatii de construire, cat si cel al dezafectarii constructiilor ilegale, necesta fonduri care vor fi aprobate in AG a membrilor.
Primaria noastra ne atrage atentia ca, potrivit legislatiei in vigoare, as. prop./loc. din municipiul IS au o serie de obligatii privind asigurarea legalitatii si conformitatii constructiilor edificate, respectiv de intretinere a starii tehnice a imobilelor, conform:
- HCL nr. 172/2002;
- L. nr. 230/2007;
- HG nr. 1588/2007:
- L. nr. 153/2011, privind masuri de crestere a calitatii arhitectural ambientale a cl[dirilor;
- L. nr. 50, actualizata in 2017, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
- L. nr. 10/1995 privind calitatea in constructii;
................................................
V-am ads la cunostinta cum se procedeaza la noi deja. Dvs. va orientati, discutati si hotarati. Lucrurile au inceput sa ia o turnura foarte periculoasa - avand in vedere modificarile climatice care se petrec si la noi in tara.

Cu stima, Adam Grecu
In primul rand multumesc pentru raspunsuri
1 prima intrebare pentru domnul Adam Grecu
Adam Grecu a scris:
.
Daca se hotaraste ca aceasta constructie este utila (tabel cu semnaturi pentru pastrarea constructiei in procent de 50%+1, in care proprietarii de la ultimul etaj trebuie sa fie de acord in mod obligatoriu), trebuie sa prezentam la primarie urmatoarele documente:
- o copie a procesului verbal al sedintei;
- o copie a tabelului nominal cu semnaturile proprietarilor din care sa rezulte hotararea acestora de mentinere a constructiei;
In baza acestor documente, se poate solicita de la primarie un Certificat de urbanism care va cuprinde toate documentele necesare obtinerii unei Autorizatii de construire.

Precizarea care ma nedumereste este necesitatea acordului tuturor celor aflati la ultimul etaj, puteti va rog sa imi oferiti o referinta, din lectura mea a legii asociatiei am inteles doar de majoritatea tuturor proprietarilor

2 ynocentta multumesc pentru raspuns. Desigur daca nu voi găsi înțelegere de la vecini va trebuii sa dezafectez acea constructie

@CosminC1,
Pai sa va dau un singur exemplu, din L 230/2007, art. 39:

Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

In toata legislatia romaneasca o sa gasiti aceasta expresie: ... si al proprietarilor direct afectati de vecinatate.
Cum la dvs. vecinii direct afectati de vecinatate in ceea ce priveste constructia sarpantei, sunt cei de la ultimul etaj - mai multe ce sa va mai zic?
Este adevarat, in majoritatea proprietarilor trebuie in mod obligatoriu inclusi cei de la ultimul etaj... Asadar lamuriti-va vecinul carcotas sa inteleaga aspectul, ca o sarpanta bine construita are mai multe avantaje, va protejeaza mult mai bine de intemperii, vara tine racoare, adica soarele nu "bate" direct in tavanele celor de la ultimul nivel, toamna-iarna, ce sa mai zic?
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperisul blocului este parte comuna? andrei_70 andrei_70 Am cumparat un apartament la ultimul etaj al blocului. Blocul are acoperis insa la momentul achizitiei apartamentului nu am cerut nimanui acte sau ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru constructia acoperisului fara autorizatie. andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. ... (vezi toată discuția)
Constructie acoperis ! Kiddosu Kiddosu Buna seara. In cadrul anului viitor as vrea sa demarez constructia unu acoperis cu sarpanta...in blocul in care locuiesc....in suprafata de 450mp.... Ce ... (vezi toată discuția)