avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victimă nedeclarat. Ce se poate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victimă nedeclarat. Ce se poate întâmpla dacă până la urmă victima ajunge la spital?

Buna ziua!Va rog sa mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care o persoana conducator de utilaj agricol(caruta) a fost implicat intr un accident cu un microbuz.Mentionez ca cel ce conducea caruta trasa de cal era angajat in depasirea unui vehicol stationat.fiind aproape de incadrarea pe banda sa cand a fost lovit de un microbuz ce circula regulamentar,dar cu viteza.conducatorul carutei a fost aruncat din aceasta lovindu se la mana,picior si frunte,dar nu grav.Caruta i a fost avariata,precum si partea din fata a microbuzului.cel ce conducea caruta a fost sfatuit de politie in cazul in care merge la spital sa nu declare ca a fost accident deoarece i se va face dosar penal.Mai tin sa mentionez ca nu avea semnalizare la caruta si accidentul s a produs dimineata in jurul orei 7.intrebarea mea este cum se procedeaza corect in cazul in care acesta doreste sa mearga la spital deoarece simptomele se inrautatesc. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 18:16, 21 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Microbuzul venea din sens invers sau venea din spate?
Accidentul nu a fost declarat? Cum a fost atunci sfătuit de politie?
Va sfătuiesc să anuntati de îndată despre producerea accidentului atât la politie cat si la spital.
Mergeți de urgență si la spital !!!

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
În situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.
Au fost însă şi numeroase cazuri în care chiar victimele, rănite uşor fiind, au plecat de la locul acidentului. În acestă situaţie, şoferul vinovat este obligat să să prezinte la Poliţie pentru declararea împrejurărilor producerii accidentului. În caz contrar, acesta riscă să fie certat pena
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Microbuzul venea din sens opus.a fost chemata politia la locul accidentului.De catre cei care au venit la fata accidentyului a fost sfatuit sa nu declare ca a fost aruncat din caruta in urma impactului dupa ce a fost intrebat daca doreste sa mearga la spital ,iar conducatorul carutei a spus ca nu doreste sa mearga la spital Cum se procedeaza in aceasta situatie?Este vorba despre un echipaj de politie de la sectia comunei pe raza caruia s a produs accidentul
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
zenmi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cel ce conducea caruta a fost sfatuit de politie in cazul in care merge la spital sa nu declare ca a fost accident deoarece i se va face dosar penal

Este clar ca s-a dorit musamalizarea cazului, politisti risca sa fie acuzati penal.
Sa mearga la spital si sa spuna adevarul, au fost martori prezenti la eveniment?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum își va repara microbuzul daunele? Poliția fiind din satul respectiv a vrut să protejeze carutasul...
S-a mers oare pe înțelegere amiabilă?
Au fost martori doar din partea celui cu microbuzul.Si eu cred ca s a incercat musamalizarea cazului.Politistii au fost adusi la locul accidentului de catre soferul microbuzului
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
zenmi, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident circulatie rise rise buna ziua, Am nevoie de un raspuns privind un accident de circulatie produs intre o masina si o persoana. Persoana a fugit prin fata masinii, la 2 m de zebra ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - consecinte sergiu1988 sergiu1988 ieri am fost implicat intr-un accident rutier... o femeie a pus piciorul pe trecerea de pietoni... eu am venit cu motocicleta... aveam cam 50 km pe ora.. ... (vezi toată discuția)
Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie pana cand... nu stie nimeni! mihaileugenchitu mihaileugenchitu Masina in care eram la volan si cu care stationam la un stop, a fost lovita de un cetatean izbit de un alt autovehicul aflat in miscare si care vehicul l-a ... (vezi toată discuția)