avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Achizitie casa veche extinsa ulterior
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Achizitie casa veche extinsa ulterior

Se da urmatoarea situatie. Casa pe care vreau sa o cumpar a fost construita in 1980. Pe vremea aceea avea 2 incaperi (o bucatarie si o camera). In ultimii 7-8 ani casa a fost extinsa si s-au construit inca o incapere mai mare plus mansarda, unde sunt 3 dormitoare, un hol si o baie. In curte a mai fost construita o anexa anul trecut. Acum, am solicitat actele proprietarului, pe care il consider de buna credinta, insa nu ma pricep si vreau sa cer parerea celor din domeniu. In actele primite, peste tot apare faptul ca locuinta, asa cum arata ea astazi, a fost construita in 1980, ceea ce in realitate nu este asa. Inteleg ca proprietarul a vrut sa evite plata unor taxe, impozite, batai de cap, si cumva a facut sa apara in CF faptul ca mansarda si celelalte lucruri au fost facute tot in 1980.

Acum eu, ca si posibil cumparator, ce ar trebui sa fac? In primul rand, ma gandesc ca daca, din diverse motive as vrea sa vand casa peste 10 ani, actele vor arata ca ea a fost construita in 1980 si asta ii va scadea mult pretul de vanzare. Inafara de asta, sa zicem ca totusi nu as intentiona sa o vand (cu toate ca nu se stie niciodata), la ce altceva ar trebui sa fiu atent? De exemplu, doua incaperi de la mansara, un dormitor si o baie nu sunt finalizate, ele ar trebui sa fie totusi intabulate ca sa nu am surprize? Sau ce ar trebui sa fac in legatura cu ele?

Repet, consider vanzatorul de buna credinta, insa vreau in acelasi timp sa stiu sigur si eu ce am de facut.

Orice sfat este bine-venit.

Multumesc mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
bluesky_c3, utilizator
Cel mai recent răspuns: bluesky_c3 , utilizator 09:47, 26 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificati extrasul de carte funciara
In CF-ul scos cu 2-3 saptamani in urma, apare asa:

Suprfata construita la sol: 81: mp; Suparafata consttuita desfasurata: 150mp; CASA P+M, an constructie 1980.
pentru actualizarea cartii funciare cu toate modificarile facute, e necesar sa se obtina autorizatie de constructie (chiar daca s-a cladit mai demult).
Iata un exemplu de relativitate a bunei credinte: nu va suparati, dar vanzatorul traieste in paralel cu legea
Problema mea acum este ca proprietarul nu are planul releveu al locuintei si nu este dispus sa il faca. Motivul ar fi acela ca are deja un alt potential client "cu banii jos" pe care nu il intereseaza atatea acte, ci se bazeaza pe ce vede la fata locului. Eu in schimb, pentru ca merg prin banca cu credit, atunci am nevoie de tot felul de acte.

Pot solicita sa fac eu, pe cheltuiala mea, planul releveu?

Ah, si inca ceva. Pe certificatul energetic, eliberat in urma cu 2 saptamani, anul constructiei locuintei este 2017. In toate celelalte acte, anul constructiei este 1980. Asta face acel certificat invalid? Ar trebui sa cer refacerea lui sau e doar o alta "imbarligatura" din cauza actelor neclare?

Multumesc inca odata.
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2017
bluesky_c3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de identitate pe locuinta etaj mansarda Ana54321 Ana54321 Buna. Vreau sa achizitionez un apartament la etajul 7/7 (trecut pt CF etaj mansarda) Apartamentul l-am gasit printr-o agentie care intermediaza vanz-cump. ... (vezi toată discuția)
Extras cf fara suprafata utila adidanni adidanni buna ziua, care ar fi demersurile pt. a trece suprafata utila intr-un extras CF, in cazul unui imobil, daca aceasta nu apare.multumesc.:O:) (vezi toată discuția)
Suprafata construita bloc 1977 characlan11 characlan11 Buna seara.Suprafata construita a unui apartament este diferita de ce este pe CF.Un inginer de cadastru mi-a spus ca se poate sa fie CF gresita si ca este ... (vezi toată discuția)