avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CATRE CINE MA INDREPT in urma divizarii?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CATRE CINE MA INDREPT in urma divizarii?

Am emis facturi catre o Firma A pe 4, 15, 20 si 26 Mai anul acesta. Acum , la zile bune de la scadenta, incercand sa recuperam banii, firma A ne anunta ca ea a inceput procesul de divizare partiala, transferandu-si o parte din patrimoniul sau catre Firma B, divizarea incepand din ianuarie 2009 si finalizandu-se pe 2 iunie , cand au iesit actele de la Registru.
Din ce mi-a trimis, observ ca hotararea de divizare este din 24 mai 09 , inregistrata pe 27 mai 09, iar incheierea judecatoreasca de admitere a acesteia a iesit pe 2 iunie 09. Astept sa-mi tirmita si copie de pe hotarare, nu stiu decat nr acesteia, pt ca reiese din incheierea judecatoreasca.
Mi-a trimis de asemeni si un proces verbal incheiat in ianuarie, cu ceea ce ii ramane ei si ce datorii preia cealalta, dar se mentionau doar creantele creditorilor care erau exigibile.
Actele de divizare au iesit la o data ulterioara datei la care firma mea a emis facturile. Nu ar trebui sa ma indrept tot catre Firma A, chiar daca s-a divizat? Fiind divizare partiala Firma A exista inca, doar ca si-a transferat o parte...nu ma pot indrepta tot impotriva ei?
Ma poate lumina cineva? Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DAIANA_ , utilizator 10:46, 8 Octombrie 2009
In cazul oricarei divizari fiecare din firmele care au existat/au luat nastere din societatra mea preiau o parte din creantele si datoriile societatii mama.

In masura in care societatea A care din cate inteleg este societatea mama, nu va comunica ca aceste debite au fost preluate de noua societate atunci va indreptati impotriva societatii A pentru recuperarea debitului.

In ceea ce privesteacel proces verbal din ianuarie, ar trebui sa cuprinda mentiuni cu privire la creantele si debitele pe care societatea mama le va anagaja in viitor pana la data divizarii efective. In masura in care nu exista astfel de mentiuni, se presupune ca aceste debite, cum este cazul dumneavoastra, raman in patrimoniul societatii mama, adik al societatii A.

Astfel va puteti indrepta impotriva societatii A pentru recuperarea datoriilor, iar in cazul in care aceste debite nu mai sunt patrimoniul sau, nu are decat sa cheama in garantie societatea nou infiintata. Oricum nu aveti ce sa pierdeti prin actionarea impotriva societatii mama (A)

Bafta!
Important !!! Am reanalizat situatia si de aici cred ca reiese ca tre sa ma indrept spre Firma B !!! Facturile sunt pe Firma A, dar cu punctul de lucru, care in urma procesului verbal din ianuarie a fost predat catre firma B, incluzand licenta de functionare, dotarea cu mobilier si stocurile de marfa.

Daca noi am livrat acolo, respectiv la punctul de lucru care intra in prorprietatea noii firme, nu inseamna ca de la aceasta din urma trebuie sa ne recuperam banii?

Va multumesc ( inclusiv pentru raspunsul atat de prompt de mai sus) !
Faptul ca punctul de lucru a trecut catre firma B nu inseamna ca si creanta dumneavoastra rezultata din livrarea marfii la acel punct de lucru a fost preluata de firma B.

Cel mai sigur si simplu e sa va indreptati impotriva firmei A si in masura in care creanta dumneavoastra nu mai face parte din patrimoniul acesteia va formula cerere de chemare in garantie a firmei B. Astfel va asigurati ca sunt ambele firme implicate si nu o poate da cotita niciuna dintre ele. :)
Da, cred ca e mai bine sa ma indrept catre firma A- mama si sa ma asigur ca vor fi implicate amandoua, decat sa ma indrept impotriva firmei B , care va incerca sigur sa arunce totul pe firma A.
Cu multe multumiri, DAIANA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divizarea firmei elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Am si eu nevoie de un model de adresa prin care anunt firmele cu care colaborez ( clienti si furnizori ) ca societatea s-a divizat si vom continua ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatii din firma vasile58 vasile58 1. Un fost asociat si fost director economic in firma, completeaza si introduce in contabilitate facturi fictive (de la societati inactive) pentru incarcarea ... (vezi toată discuția)
Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)