avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine are dreptul la mostenire dupa decesul unui dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine are dreptul la mostenire dupa decesul unui dintre soti,in afara de sotul supravietuitor, daca familia respectiva nu are copii?

Va rog sa ma lamuriti intr-o pb. legata de dreptul la mostenire. In cazul in care o familie nu are copii si unul din soti moare, cine are dreptul la mostenire casa/ alte bunuri, in afara de sotul supravietuitor?
Specific fapul ca locuinta este cumparata de cei doi soti si tot ce au obtinut, este din propriile venituri.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 22:36, 25 Octombrie 2017
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La mostenire vin rudele defunctului, respectiv parinti, frati, nepoti de frate, bunici, unchi, veri etc, dupa caz.
Si ce cota au respectivii din locuita si ce cota are sotul supravietuitor?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Conform prevederilor art. 977 cod civil, la succesiune vin
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

Conform art. 982 Cosd Civil,
Dreptul de moştenire al ascendenţilor ordinari
(1) Ascendenţii ordinari sunt rudele în linie dreaptă ascendentă ale defunctului, cu excepţia părinţilor acestuia.
(2) Ascendenţii ordinari vin la moştenire dacă descendenţii, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) Ascendenţii ordinari vin la moştenire în ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
(4) În concurs cu soţul supravieţuitor, ascendenţii ordinari ai defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună un sfert din moştenire.
(5) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită ascendenţilor ordinari de acelaşi grad se împarte între aceştia în mod egal.

Conform art. 983 C.Civ.
Dreptul de moştenire al colateralilor ordinari
(1) Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi.
(2) Colateralii ordinari vin la moştenire dacă descendenţii, ascendenţii privilegiaţi, colateralii privilegiaţi şi ascendenţii ordinari nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) Colateralii ordinari vin la moştenire în ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
(4) În concurs cu soţul supravieţuitor, colateralii ordinari ai defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună un sfert din moştenire.
(5) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor ordinari de acelaşi grad se împarte între aceştia în mod egal.

In functie de situatia dumneavoastra clara e bine sa va uitati in prevederile legale indicate.

Masa succesorala este constituita din 1/2 din intreaga avere realizata de cei doi!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2017
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)