avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Efectuare stagiatura avocat debutant
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Efectuare stagiatura avocat debutant

Buna seara,

Va scriu cu rugamintea de a primi un sfat de la cei care deja profeseaza ca avocati si magistrati. Doresc sa sustin examen de admitere in profesie - ca avocat - sau pentru a deveni procuror si am nevoie sa ma sfatuiti in legatura cu modul in care dvs ati rezolvat unele inconveniente care apar in exercitarea acestor profesii.
Eu sunt o persoana fara pile, cunostiinte si relatii, care in viata a obtinut totul prin merite proprii si prin multa munca. Am 43 ani, lucrez ocazional in calitate de colaborator pentru un cabinet individual de avocat ; pentru mine este al 2-lea job, lucrez mai mult pentru a dobindi experienta , nu pentru bani.
Problema este ca in acest oras mic, nu exista posibilitatea de a fi primit ca stagiar la un cabinet - in general avocatii nu vor stagiari datorita taxelor care trebuiesc platite.
Daca cineva promoveaza examenul dar nu are un avocat indrumator, ce posibilitati sunt de a efectua stagiatura ? Se pot face cursuri la INPA , esti ajutat de barou in gasirea unui indrumator sau exista alte posibilitati ?
2. In situatia ca ma decid sa sustin examen la INM, la examen si dupa el - daca-l promovez - pot fi dezavantajata de virsta , de faptul ca am profesat in alt domeniu sau ca am facut facultatea de drept la ID ? Stiu ca intrebarea este aiurea si ca in mod normal nu ar trebui sa fiu discriminata, dar de curind am avut parte de un soc cand directorul firmei la care lucrez mi-a spus sa-mi caut de lucru in alta parte, deoarece se fac reduceri de personal , iar eu sunt foarte buna profesional si voi putea sa gasesc mai usor de lucru decat ceilalti care nu au absolvit trei facultati.
Nu sint o persoana materialista , dar doresc sa stiu daca un magistrat stagiar are un venit care sa ii asigure un trai decent ( = casa, masa, transport , cheltuieli personale marunte), daca in cazul in care trebuie sa faci stagiatura in alta parte a tarii esti ajutat cumva , daca se acorda protectie in cazul in care un magistrat trebuie sa instumenteze infractiuni comise de persoane periculoase ?
De ce probleme si inconveniente va loviti dvs in exercitarea profesiei si cum le depasiti ?
Va multumesc pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Rucsy , utilizator 13:05, 20 Octombrie 2009
Stimata Doamna,
Din experienta proprie, pot sa va spun un singur lucru: daca va place meseria pe care v-o alegeti si o faceti cu pasiune, restul vine de la sine. Din pacate, mentalitatea alegerii meseriei in functie de venituri duce la situatii nefericite, in care, daca socotelile financiare de acasa nu se potrvesc cu cele din targ, persoana ajunge sa se considere dezavantajata sau discriminata.
Ca magistrat, ati avea un venit fix, care ar depinde de instanta unde veti obtine un post, de experienta in profesie si, bineinteles, ati avea sporurile de vechime, cate vor mai fi in vigoare la acea data...Veti fi inregimentata, cu program si obligatii fixe. Perspective de satisfactie profesionala de inalta tinuta, as spune eu.
Ca avocat, veti avea totul sau nimic. Totul insemnand, in functie de asteptarile fiecaruia, vila in Monaco sau suficient cat sa mancati si sa va platiti facturile, iar nimic insemnand ca va trebui sa va imprumutati ca sa platiti la barou taxele obligatorii pentru onorariile pe care nu le-ati incasat in luna respectiva... Libertate. Propriul stapan. Aceleasi perspective de satisfactie profesionala de inalta tinuta.
Tatal meu, care a fost, pe rand, consilier juridic, procuror, judecator si a iesit la pensie avocat, mi-a dat un sfat pe care il urmez de la varsta de 6 ani: "alege meseria cu inima si munceste cu capul. Sa nu-ti fie niciodata rusine de ceea ce faci, indiferent cat de umila este meseria. Indiferent ca bati cuie sau esti astronaut, incearca sa ajungi cel mai bun in domeniu, nu sa castigi cei mai multi bani. Vei fi fericita."
Va transmit si eu acest sfat, adaugand ca l-am urmat intocmai si pot spune fafra rezerve ca sunt fericita cu alegerea facuta, care si pentru mine este in prezent o a doua profesie. Stiu insa cu siguranta ca nu va mai urma inca una.
Mult succes in alegerea pe care o veti face.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Ati atins un subiect sensibil, stimata doamna. Intrarea in barourile din Romania este deja o chestiune cu multe semne de intrebare. Va spun din proprie experienta, ca om care iubeste meseria de avocat, dar care nu profeseaza, din motive personale de data aceasta. Am avut tentativa de a da examen in barou, acum cativa ani, am inceput pregatirile cu studiul, aveam un sprijin intr-un avocat cu notorietate, as fi putut sa beneficiez de acest avantaj, dar o problema de sanatate mi-a taiat avantul. Nu pot spune insa ca nu aveam emotii gandindu-ma ca daca as fi concurat, aveam de infruntat o concurenta imbatabila. Fii si fiice de judecatori, de avocati notabili, chiar fiul decanului baroului, in orice caz copii care au crescut in mediu de profesionisti, in familii cu traditie in aceasta meserie, care se transmitea din tata in fiu. Nu stiu daca asta ar fi fost un obstacol, poate doar psihologic, dar era oricum o alta bariera, intrucat se vehiculau zvonuri ca numai astfel de persoane vor trece examenul. Nu am crezut si nici nu cred ca daca esti pregatit si motivat, cineva ar putea sa nu te promoveze. Ce am vazut insa si o pot spune cu toata certitudinea este ca intradevar copiii de avocati si judecatori sunt avantajati la note. Am asistat la discutii intre tatal unuia din candidati, un nume de altfel in avocatura, al carui baiat luase nota 9. Tatal a facut contestatie, a batut obrazul avocatului care daduse nota si .....urmarea o subintelegeti.
Ca sa fiu insa la obiectul intrebarii dvoastra, eu cred ca daca va pregatiti temeinic, nu aveti de ce va teme. Ar fi o problema cu gasirea unui maestru cu care sa faceti stagiatura. Sunt si oameni buni care nu refuza ajutorul pentru tinerii invatacei, dar sunt si multi care cer bani, sume destul de piperate pentru a va sustine. Nu comentez acest aspect. Eu personal o sa platesc, chiar daca o sa fac sacrificii, dar ma gandesc ca merita investitia. Macar ca voi avea sansa sa lucrez ceea ce-mi place si probabil imi voi amortiza "investitia" cu timpul. Daca dvoastra puneti din start problema banilor, atunci ca avocat incepator nu veti castiga, cel putin in primii 2 ani, cand faceti stagiatura. Reprezentarile din oficiu, unde veti intra cat sunteti stagiar, se platesc foarte putin, iar restul banilor care ar putea veni de la maestrul cu care veti lucra depind de acesta, daca va da ceva sau nu.
Cat priveste intrebarea ce vizeaza magistratura, este nevoie sa dati un examen foarte greu, dupa care urmeaza cursurile la Bucuresti, unde veti avea nevoie de bani sa va intretineti: cazare, masa, etc.
Cu alte cuvinte, daca puneti problema banilor si doriti probabil sa va gasiti un job bine platit, in meseriile vizate veti castiga, dar dupa eforturi sustinute si dupa mai multa vreme. Ca magistrat veti avea o concurenta acerba in tinerii care au terminat recent facultati de renume, la zi, care sunt "bata" de carte, iar ca avocat veti castiga doar daca veti avea un cerc de relatii, si nu ma refer ca va trebui sa mituiti pe cineva, ci doar ca va trebui sa va gasiti singura clientii. Daca sunteti capabila si veti convinge clientii ca le puteti castiga procesele, veti capata notorietate prin castigarea acestora si de aici vor venii si alti clienti si evident banii.
E un drum lung, pe care il fac doar cei care au o pasiune pentru aceasta meserie, persoane motivate nu numai de bani, persoane creative, luptatoare, dornice sa reuseasca. Cineva imi spunea ca odata intrat in barou, intrii in arena cu tigrii! Asa este. Este o lupta cu tine insuti, cu colegii, cu clientii, dar nu una sangeroasa ci una care tine de competitivitate si profesionalism.
Mult succes.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
=D>Felicit aceasta initiativa a doamnelor avocat de a ne impartasi din experienta dumnealor!!!
Intr-adevar, este inaltator sa te gandesti la ziua cand vei lua examenul si vei deveni avocat sau magistrat. Daca mai esti o persoana care a terminat o facultate de prestigiu, ai si lucrat alaturi de un avocat, ai avut bursa si ai promovat examenul cu o nota foarte buna, fara pile, relatii asa cum preciza doamna...totusi, mare iti va fi surpriza cand vei constata ca alergi dupa maestru, sau daca il ai venitul nu iti acopera nici macar taxele si ca trebuie sa te sacrifici pe tine insuti si pe cei din jurul tau, in speranta ca peste cativa ani vei fi plin de succes.
Mai mult decat atat, te lovesti de conceptia potrivit careia si tu va trebui sa stai cu capul plecat dedesubtul sabiei...pentru ca asa trebuie sa fie si pentru ca si ei la randul lor au trecut prin asta.
Totodata, ma bucur sa aud ca sunt si avocati care considera benefica o mica investitie in stagiari( si eu sunt de aceeasi parere):D intrucat este foarte greu sa auzi in prezent avocati de top spunand ca decat sa ii mai pui sa faca din nou stagiatura mai bine ar spala podelele.
Au reusit datorita faptului ca s-au dedicat cu pasiune profesiei, au strans din dinti la job( si categoric au avut suport din partea celor de acasa), pentru ca au fost luptatori, multa motivatie si pregatire.
Ar fi ideal ca perioada stagiului "in arena cu tigri" sa nu ne distruga ca si caractere( ci dimpotriva sa le formeze), sa pastram aceeasi mentalitate pentru ca mai tarziu cand vom avea stagiari la randul nostru sa ii tratam altfel decat am fost noi tratati, sa invatam cat mai multe si sa devenim cat mai buni din punct de vedere profesional.
Am convingerea( inca) ca restul satisfactiilor vor veni si pe parcurs!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepator. PBogdan PBogdan Salutare ! Ma numesc Bogdan , am 18 ani , un suflet mic dar o ambitie mare , inca de mic sunt pasionat de avocatura si tot ce tine de ea. Am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Stagiatura in avocatura Ulpianus Ulpianus Pentru acest subiect astept niste raspunsuri sincere din partea avocatilor definitivi si a celor stagiari de pe forum. Fara incercari de idealizari, fara a ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fiu avocata si am nevoie de niste date despre admitere Costache Raluca Costache Raluca Buna seara. Am 15 ani si trebuie sa fac un referat pt scl in care sa scriu ce profesie vreau sa urmez,ce studii imi trebuies si in ce consta.Dna profesoara ... (vezi toată discuția)