avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA sau SRL-D programator, ce să aleg?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA sau SRL-D programator, ce să aleg?

Buna. Daca ma angajez in strainatate ca si contractor cu PFA, cu cate procente raman in mana din salar? Platesc si CAS si CASS? Sau ar fi mai ok sa deschid SRL-D?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina Alexandrescu , Contabil 14:08, 2 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impozitele si contributiile ar fi mai mici la o societate, insa trebuie sa aveti in vedere ca, spre deosebire de PFA, nu puteti sa utilizati pe parcursul exercitiului financiar banii obtinuti de societatea in scopuri personale, adica va trebui sa asteptati incheierea anului si impartirea dividendelor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă recomand să țineți cont de prevederile fiscale:
Codul fiscal definește activitatea independentă astfel:
3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Dacă activitatea dvs. nu îndeplinește cel puțin 4 din criteriile de mai sus, atunci nu este o activitate independentă (de PFA). Ceea ce înseamnă că un control fiscal va considera că datorați contribuții sociale ca și cum ați fi salariat, lucrul care vă va crește semnificativ nota de plată.

Spus pe scurt: s-au dus vremurile in care ne angajam cu toții ”pe bază de contract de colaborare”.

Din întrebarea dvs, deduc faptul că iasă din discuție încheierea unui contract de muncă. În cazul acesta, vă rămâne să optați între SRL și SRL-D.
SRL-D nu puteți avea decât în situația în care puteți angaja 2 persoane cu contract individual de muncă cu normă întreagă în maxim 60 de zile de la constituire. De asemenea, ca SRL-D, trebuie să reinvestiți jumătate din profitul realizat. Există unele facilități, dar și condiții.

Rămâne varianta SRL, care, presupune plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (1% dacă aveți salariați, 3% pentru microîntreprinderile fără salariați) și a impozitului pe dividende, actualmente 5% + 5,5% dacă nu aveți concomitent și calitatea de salariat. Soluții de optimizare fiscală se pot găsi, și chiar cu riscuri mult mai mici decât varianta unui PFA mascat. Evident, depinde și de ce sume vorbim, există unele variabile care pot da toate variabilele peste cap (cum ar fi TVA-ul, în cazul în care se depășește plafonul)

Ca PFA, indiferent de sistemul de impozitare (normă de venit sau sistem real), oricum datorați contribuție de asigurări sociale de 10,5% (pentru 1/3 din stagiul de cotizare) sau 26,3% (pentru recunoașterea stagiului complet de cotizare), 5,5% sănătate și 16% impozit. Discuția este mai lungă, în funcție de codul CAEN, sistemul de impozitare pentru care se poate opta, etc. Trebuie făcute niște calcule.

Depinde de dvs, de înțelegerile pe care le aveți cu partenerul dvs, de conținutul exact al contractului și de un expert care să vă îndrume corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Srl, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal Curiosul2020 Curiosul2020 Buna ziua! Firma noua infiintata SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal. Contracte colaborare sau contracte ... (vezi toată discuția)
Societate comerciala si asociatie GeorgianaChirila GeorgianaChirila Buna ziua, In cadrul unei societati comerciale se regasesc cativa angajati care presteaza anumite servicii (fara contract de munca sau alt timp de contract) ... (vezi toată discuția)