avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general rambursare tva
Discuție deschisă în Contabilitate în general

rambursare tva

Mai nou se cere la finante lista furnizorilor neachitati, in cazul in care ai tva de rambursat. Intrebarea mea este urmatoarea: Cei de la finante vor achita ei furnizorii dupa cum ii taie capul pe ei? Si mai este ceva chestie cu contract de cesiune pe care eu nu o inteleg. Ca la finante mandrele care se ocupa de aceste chestii sunt in concediu, si totusi as vrea sa ma lamuresc.
Cel mai recent răspuns: paula23 , utilizator 15:14, 11 Octombrie 2009
Si eu am avut o rambursare de TVA si mi-au cerut o lista cu furnizorii pe care ii am de plata.
:-/ :-/ :hm: :O :stunned:

Si pentru mine este o noutate, dar am ajuns la concluzia ca "nu pot sa le stiu pe toate"....
Referitor la obligatia evidentei datoriilor la scadenta facea referire legea 469/2002, care s-a abrogat anul acesta..., in care fiscul aplica sanctiuni...

"Lege nr. 469 din 09/07/2002, Versiune actualizata pana la data de: 26/11/2006
privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale, ABROGAT DE Lege nr. 246 din 30/06/2009

Art. 10. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei următoarele fapte:
a) neefectuarea, cu rea-credinţă stabilită în condiţiile legii, de către debitor a plăţilor la data scadenţei, potrivit art. 3 alin. (1), cu excepţia celor reglementate prin norme speciale;
b) neasigurarea evidenţei obligaţiilor de plată pe scadenţe, conform art. 3 alin. (2);
c) încălcarea prevederilor art. 5.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se constată şi sancţiunile se aplică de persoane anume desemnate din organele de control fiscal ale Ministerului Finanţelor Publice.
Art. 11. - Contravenţiilor prevăzute de prezenta lege li se aplică dispoziţiile Ordonanţei de Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu excepţia art. 28 şi 29. """
........

cred ca aici intervine legea 194/2009, privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală
Art.175 (1) Cesiunea creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
......
este doar o parere....

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Ioana Constantin, Contabil
Si eu am auzit de aceasta procedura si ma gandesc ca ar putea fi vorba de cesiunea creantelor fiscale.

Ordin 1308/02.07.2009
"ART. 4
(1) În conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, creantele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau derestituire ale contribuabililor pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor potrivit legii.
(2) Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent în administrarea cedentului numai de la data la care aceasta a fost notificata de catre cesionar,potrivit prevederilor art. 30 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
...................................
(11) Se aproba modelul si continutul formularelor prevazute în anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentul ordin:
a) "Lista furnizorilor neachitati la data de ....", formular pe care îl
depune la organul fiscal competent cedentul;
b) "Notificare privind cesionarea dreptului de restituire, conform art. 30
din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", formular pe care îl depune la organul fiscal competent cesionarul.
(12) Formularele de la alin. (11) se depun în situatia în care contribuabilii opteaza pentru aplicarea procedurii prevazute în prezentul articol.
(13) Procedura de compensare si/sau poprire efectuata în conditiile
prezentului articol, în cazul în care contribuabilii în cauza sunt administrati de organe fiscale diferite, se va realiza prin schimb de informatii între organe fiscale, potrivit prevederilor art. 51 din Codul de procedura fiscala."

In cazul in care societatea care solicita rambursarea de TVA are furnizori neachitati care au datorii fiscale, TVA de rambursat va fi cedata societatii furnizoare si va stinge datoria fiscala a acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
katica, utilizator
asta vrea sa fie un fel de compensare eu una nu red ca e o idee rea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune tva dragalina2006 dragalina2006 o firma x doreste sa-mi cesioneze dreptul sau de rambursare tva. in acest scop firma x a depus organului fiscal lista cu furnizorii neachitati conf. ordinului ... (vezi toată discuția)
Momentul stingerii datoriilor prin compensare cu deconturi negative de tva ionutt ionutt Buna ziua! Care este momentul la care opereaza compensarea obligatiilor fiscale cu creantele rezultand din deconturile negative de TVA. Ma intereseaza si in ... (vezi toată discuția)
Cesionare creanta administratia financiara! bogdan.netejoru bogdan.netejoru Buna ziua, Am o datorie la un Srl iar acesta m-a anuntat ca a dus facturile restante la Administratia Financiara si a cesionat creanta la stat in baza ... (vezi toată discuția)