Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii:
1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la nulitatea procesului verbal ? ( spatiul de la alte mentiuni ramanand complet gol fara macar sa traga o -
2.faptul ca locul savarsirii contraventiei a fost la 3 km distanta fata de punctul precizat de acesta prin simpla descriere , dn7 raza localitatii " " , desi raza a fost scrisa eronat , acea localitate incepea peste cativa km , stiu ca deobicei se trecea localitatea si km + m...
3.Procesul verba a fost intocmit cu ora la care este si efectuata si proba foto de pe aparat la acelasi minut desi am fost somat sa parasesc locul unde am fost somat sa opresc pana in urmatoarea intersectie din localitate pentru a completa procesul verbal
Totusi se prevede clar:
. OG2/2001 art16 alin (7)In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
"Astfel, unele instanțe s-au pronunțat în sensul că nerespectarea de către agentul constatator a obligației la care se referă art. 16 alin. (7) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, atrage nulitatea absolută a procesului-verbal de constatare a contravenției.
S-a motivat că, din moment ce aceste dispoziții conțin norme imperative, de ordine publică, ce rezultă atât din importanța instituției juridice reglementate, cât și din forța probantă conferită de lege procesului-verbal de constatare a contravenției, se impune ca nerespectarea lor să fie sancționată cu nulitatea absolută a actului încheiat.
Alte instanțe, dimpotrivă, au apreciat că, atâta vreme cât neîndeplinirea de către agentul constatator a obligației de a aduce la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare nu se regăsește între cazurile de nulitate absolută strict și limitativ prevăzute în cuprinsul art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, trebuie să se considere că o atare omisiune nu ar putea să atragă decât nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenției ce a fost încheiat în astfel de condiții.
Ca urmare, s-a decis că pentru a se dispune anularea procesului-verbal de constatare a contravenției este necesar ca reclamantul-contravenient să dovedească nu numai că agentul constatator și-a încălcat obligația de a-i aduce la cunoștință dreptul de a face obiecțiuni, ci și că această încălcare i-a produs o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției.
Aceste din urmă instanțe au interpretat și au aplicat corect dispozițiile legale incidente în materia ce face obiectul recursului în interesul legii. "