avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Când poate fi anulat un proces verbal de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere?

Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii:
1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la nulitatea procesului verbal ? ( spatiul de la alte mentiuni ramanand complet gol fara macar sa traga o -
2.faptul ca locul savarsirii contraventiei a fost la 3 km distanta fata de punctul precizat de acesta prin simpla descriere , dn7 raza localitatii " " , desi raza a fost scrisa eronat , acea localitate incepea peste cativa km , stiu ca deobicei se trecea localitatea si km + m...
3.Procesul verba a fost intocmit cu ora la care este si efectuata si proba foto de pe aparat la acelasi minut desi am fost somat sa parasesc locul unde am fost somat sa opresc pana in urmatoarea intersectie din localitate pentru a completa procesul verbal

Va multumesc din suflet pentru informatii !
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:35, 10 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin a scris:

Asta nu inseamna ca polițistul nu va adus la cunoștință dreptul de a face obiectiuni.
În ce constau obiectiunile ce ati dori sa le aduceti PV?


Agentul m-a silit să semnez , ca "să o terminam odata" fară a imi aduce la cunostința dreptul de a face obiectiuni
Obiectiunile pe care le aveam , erau ca nu aveam aceea viteză si doream verificarea aparatului cat si a agentului.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Agentul de circulatie are obligatia de a face mentiuni la rubrica "Alte mentiuni" din PVC fie inscriind obiectiunile contravenientului, fie mentionand ca acesta nu a avut nicio obiectiune. Lipsa acestor mentiuni atrage nulitatea PVC.
In ceea ce priveste ora la care s-a intocmit PVC, sa retineti ca aceasta mentiune nu e obligatorie. In schimb poate atrage nulitatea PVC mentionarea incorecta a locului intocmirii PVC (mentiune obligatorie in PVC). Trebuie insa demonstrat faptul ca prin aceasta mentiune incorecta vi s-a cauzat un prejudiciu.
Fapta trebuie descrisa cat mai exact si in detaliu, locul savarsirii faptei facand parte din "detaliu".
"Raza localitatii" nu are acelasi inteles cu "in apropierea localitatii", ci se refera la zona aflata dupa tablita care indica intrarea in localitate. In zona din raza localitatii strazile au nume, iar imobilele au numere pentru a putea fi identificate. Ex str G. Cosbuc nr. 45 sau intersectia str M Eminescu cu G Cosbuc.
Dupa tablita de delimitare a localitatii se identifica locul de ex: DN6 km 36.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Ca urmare, s-a decis că pentru a se dispune anularea procesului-verbal de constatare a contravenției este necesar ca reclamantul-contravenient să dovedească nu numai că agentul constatator și-a încălcat obligația de a-i aduce la cunoștință dreptul de a face obiecțiuni, ci și că această încălcare i-a produs o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției.
........................................
În legătură cu instituirea acestei obligații, a cărei nerespectare atrage sancțiunea nulității procesului-verbal, este de observat că, în raport cu natura interesului ocrotit prin dispoziția înscrisă în art. 16 alin. (7) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, o atare nulitate nu poate fi absolută, nesusceptibilă a fi acoperită în niciun mod, ci doar relativă.
.................
În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenției se ia în considerare și din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerințelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecțiunilor contravenientului la conținutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenției să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părții o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
De aceea, nerespectarea de către agentul constatator a cerințelor de a aduce la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare și de a consemna distinct acele obiecțiuni, astfel cum acestea sunt înscrise în art. 16 alin. (7) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, atrage doar nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenției. "
(Decizia XXII/ 2007 a ICCJ)
Se poate lua in calcul faptul ca aveam mentiuni datorită descrierii necorespunzătoare a locului săvârsirii faptei pentru a atrage nulitatea PVC dat fiind faptul că nu am fost instiințat ca am dreptul la mentiuni ? Sau faptul ca vroiam să declar că nu aveam viteza respectiva ?
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
c0sminvl, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
[...] situațiile în care nerespectarea anumitor cerințe atrage întotdeauna nulitatea actului întocmit de agentul constatator al contravenției sunt strict determinate prin reglementarea dată în cuprinsul art. 17 din ordonanță.(OG2/2001)

Astfel, prin acest text de lege se prevede că "lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal", specificându-se că numai în astfel de situații "nulitatea se constată și din oficiu".

Alte discuții în legătură

Dreptul de a face obiectiuni, neadus la cunostinta de organul constatator al contraventiei ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Un prieten de-al meu a primit o amenda contraventionala de la un nene militial care a venit singur cu masina si i-a aplicat-o. Amenda era pentru ... (vezi toată discuția)
Contestatie p-v szilviakingastefan szilviakingastefan As avea o intrebare in legatura cu contestatia unui p-v de contraventie, in cazul in care la intocmirea p-v nu mi s-a acordat posibilitatea de a face ... (vezi toată discuția)
Atac amenda legea 203/1994 andrei2233 andrei2233 cum se poate ataca un proces verbal pe baza legii 203/1994? un punct slab pe care l-am gasit ar fi ca amenda nu are semnatura agentului constator pe verso,nici ... (vezi toată discuția)