avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... poate fi executat un administrator de catre banca?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

poate fi executat un administrator de catre banca?

spuneti-mi ,va rog,cat de legala este actiunea unei banci de a executa administratorul unei firme in vederea recuperarii unui credit contractat de societatea pe care a administrato dar care in momentul de fata este in incapacitate de plata si pentru care a fost declansata procedura de insolventa si faliment. De unde crede ea,banca,draguta de ea,ca bietul administrator al unei firme falimentare,aproape dizolvata,poate sa achite un credit. Din salariul lui? Este legala actiunea bancii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 21:34, 17 Octombrie 2009
Da -se poate in cazul in care administratorul soc.in contractul ce a semnat cu banca ceva de genul ce poate duce si catre bunurile personale,venituri personale prezente sau viitoare,garantie personala a persoanei ce administreaza firma...
Cititi cu foarte mare atentie contractului de imprumut la Cap.Garantarea creditului,Rambursarea creditului...
Cu respect,Alexa...
da, actiunea este foarte indreptatita si legala si ca sa va folosesc limbajul, "de unde pana unde crede administratorul, bietul de el, dragutul de el", ca banca va ramane vreodata in paguba...:giggle: Pe de alta parte, daca administratorul a administrat prost firma si are pe deasupra si un credit, probabil se va cere raspunderea administratorului.El poate fi tras la raspundere cu bunurile proprii.Credeti ca va scapa de rambursarea creditului ? Nici decum !
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Depinde foarte mult de clauzele contractuale care s-au semnat la momentul creditarii. Banca, spre deosebire de finante, o intereseaza mai putin incapacitatea de plata a debitorului, de aceea isi ia masuri de precautie cum ar fi o garantie reala materiala sau garantie pe sume de bani viitoare ale societatii, ale persoanelor imputernicite din societate sau asupra girantilor daca acestia exista.
Tocmai din aceasta cauza banca poate face o asigurare care sa ii fie cesionata in caz de.....doamne fereste, sau poate ati semnat un contract de fidejusiune care inseamna o garantie ( nu ipoteca ) cu bunurile personale ce pot fi urmarite sau poate ati lasat un bilet la ordin avalizat.....Studiati contractul deoarece imi este greu sa cred ca banca nu si-a luat masuri de precautie ( ori la noi se iau prea multe, dar asta e alta poveste).
Cand afla banca de insolventa sau falimentul unui debitor, cauta sa execute garantia, tocmai fiindca are certitudinea ca din veniturile societatii nu se mai pot acoperi datoriile.

Banca nu poate executa administratorul
Este adevarat ca - in general - administratorul estefie girant, fie avalist pe bilete la ordin lasate garantie.
Insa, daca firma este in faliment, art.36 din Legea 85/2006, suspenda de drept orice actiune a creditorilor de recuperare a creantelor asupra firmei debitoare.
Bancile au teoria lor : nu executam firma ci garantiile lasate de terti. De acord, dar garantiile au titlu accesoriu la contractul al carui debit se cauta a fi recuperat si cum accesoriul urmeaza principalul, atunci si actiunea de executare a garantiilor se suspenda de drept.
Julea Stefan a scris:

Banca nu poate executa administratorul
Este adevarat ca - in general - administratorul estefie girant, fie avalist pe bilete la ordin lasate garantie.
Insa, daca firma este in faliment, art.36 din Legea 85/2006, suspenda de drept orice actiune a creditorilor de recuperare a creantelor asupra firmei debitoare.
Bancile au teoria lor : nu executam firma ci garantiile lasate de terti. De acord, dar garantiile au titlu accesoriu la contractul al carui debit se cauta a fi recuperat si cum accesoriul urmeaza principalul, atunci si actiunea de executare a garantiilor se suspenda de drept.

Daca firma este in faliment trebuie mai intai sa existe o hotarare judecatoreasca in acest sens.
apoi, respectivul text este de stricta interpretare si in niciun caz nu suspenda vreo actiune impotriva unor fidejusori, avelisti sau codebitori ci numai impotriva debitorului aflat in insolventa.
altfel garantiile personale nu ar mai avea nicio valoare si nu ar putea fi folosite de creditori pentru indestularea creantelor garantate cu asemenea garantii.
existenta unei asemenea garantii asigura pe creditor ca acesta se va indestula de la garanti in primul rand in cazul in care debitorul principal este in insolventa!
iar bancile au tot dreptul sa execute mai intai garantiile intrucat pe de o parte daca firma nu mai plateste ei pot presupune ca firma debitoare nu mai are cu ce sa plateasca, deci o actiune / executare impotriva acestei firme ar ramane fara vreo finalitate, iar in al doilea rand de obicei fidejusorul a renuntat la beneficiile de diviziune/discutiune, astfel incat raspunde in solidar cu debitorul principal.
mai mult, in cazul unui avalist obligatia acestuia rezulta direct din instrumentul de plata emis (CEC sau BO) si nu ar putea opune creditorului/posesorului vreo exceptie privind starea de faliment/insolventa a debitorului principal.

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare-partajul bunurilor comune ginacoseru ginacoseru am un bilet la ordin avalizat de catre administratorul soc x.acesta se afla in procedura falimentului. biletul a fost primit garantie si completat in luna ... (vezi toată discuția)
Executare silita, plus credit bancar norocel73 norocel73 in urma cu ceva timp un var de al meu a luat un credit bancar garantat cu ipoteca. Ulterior, bazandu-se pe buna intentie a unei firme la care lucra, a avalizat ... (vezi toată discuția)
Executare bilet la ordin mary_stoica mary_stoica Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: dupa intrarea societatii in insolventa, un furnizor a completat biletul la ordin lasat ca garantie, bilet avalizat ... (vezi toată discuția)