Va rog, ajutor!!!
In situatia in care in luna ianuarie (sa spunem de pe 1 ian -15 ian) salariatul are concediu de odihna iar ulterior acestuia isi da demisia (anagajatorul renunta la dreptul de preaviz si ii accepta demisia ) considerati ca are obligatia de a returna banii primit deoarece " nu a lucrat nici o zi in acel an!". Va multumesc mult si astept cu interes opiniile voastre!
cum crezi tu ca are sa iti calculeze angajatorul, pentru o zi lucrata, proportia de care vorbeste Codul Muncii, pentru a-ti acorda sau chiar plati concediu de odihna. sa fim seriosi. idee este ca iti plateste concediu de odihna pentru perioada cat ai lucrat, dar sa fii lucrat in anul respectiv. se pare ca repet ce au spus si alte colege de pe forum dar asta prevede acest cod ce reglementeaza relatiile de munca.
as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva:
art 140 alin (2) din CM prevede " durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic"
nelamurirea mea se indreapata catre ultima parte a aliniatului :" activitatea prestata intr-un an calendaristic"
asta nu cumva reiese din cartea de munca?
si daca da, atunci cum salariatului ii inceteaza activitatea in urma demisiei introduse ( si acceptate ) la 15 ianuarie, pana la acesta data in cartea de munca apare ca el este salariat al respectivei firme( indiferent ca este in concediu sau nu ), deci pentru 15 zile trebuie sa i se acorde concediu de odihna. si asta inseamna cam o zi de concediu. deci salariatul demisionar returneaza indemnizatia primita, mai putin ce i se cuvenea pentru cele 15 zile in care inca era salariat al firmei ( asta inseamna cam o zi de concediu).
am dreptate? sau am gresit undeva. ma poate lamuri cineva?
multumesc!
Nu stiu daca am inteles f clar ce intrebi.
Prevederea din codul muncii se refera la uramatoarele aspecte:
1. Durata concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca (ex. pt. 0 - 1 an vechime - 20 de zile concediu; pt. 1 - 5 ani vechime - 21de zile; pt 5 - 8 ani vechime 22 zile concediu; si asa mai departe, in functie de fiecare firma), normal anii de vechime in munca rezulta din cartea de munca. Deci fiecare angajat are dreptul la un nr de zile de concediu in functie de vechimea sa in munca.
2. Acordarea concediului se face proportional cu timpul efectiv lucrat, deci daca lucreaza tot anul are dreptul la tot concediul, daca lucreaza 6 luni are dreptul la jumatate. Daca a lucrat 15 zile din anul respectiv, se calculeaza fractiunea de concediu corespunzatoare, sa zicem ca la 30 de zile de concediu anual, la care ar fi avut dreptul, pt. cele 15 zile lucrate ar avea dreptul la 1,25 (1 zi) de concediu. Daca l-a efectuat la momentul demisiei f. bine, daca nu angajatorul trebuie sa-i compenseze in bani acea zi. Daca a luat mai multe zile de concediu in perioada pana la demisie angajatul trebuie sa returneze banii. Ar mai fii un aspect, daca un angajat a lucrat o luna, dar in intervalul acelei luni si-a luat o perioada de concediu, la calculul dreptului la zile de concediu se ia ca luna intreaga de lucru.
Sper ca am inteles bine ce intrebai.
Concediu de odihna
iban
cum se procedeaza pentru calculul zilelor de concediu de odihna anual, atunci cand un salariat a avut mai mult de 30 de zile concediu medical pentru anul in ... (vezi toată discuția)