Va rog, ajutor!!!
In situatia in care in luna ianuarie (sa spunem de pe 1 ian -15 ian) salariatul are concediu de odihna iar ulterior acestuia isi da demisia (anagajatorul renunta la dreptul de preaviz si ii accepta demisia ) considerati ca are obligatia de a returna banii primit deoarece " nu a lucrat nici o zi in acel an!". Va multumesc mult si astept cu interes opiniile voastre!
potrivit codului muncii concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. In speta de fata salariatul nu beneficieaza de nici o zi de conceiu pe acest an si implicit nu beneficiaza nici de banii primiti.
eu cred ca miruna are dreptate( si ii impartasesc parerea).notiunea de "timp efectiv lucrat" o gaseam in vechiul cod al muncii la aliniatul 4 care se referea la contractul individual CU TIMP PARTIAL, articol care a fost abrogat prin Ordonanta de Urgenta 65/2005.
in schimb la art 2 care reglementeaza aspectul ce-l punem noi acum in discutie, exprimarea este in felul urmator:" .....se acorda proportional cu ACTIVITATEA PRESTATA intr-un an calendaristic"
deci ne uitam in cartea de munca daca vrem sa vedem activitatea prestata si uitandu-ne vedem ca acel salariat care isi luase concediu de odihna de la 1 ianuarie, a demisionat la 15 ianuarie, deci pana atunci( chiar daca era in concediu) in cartea de munca are activitate prestata pana la 15 ianuarie: rezulta ca pentru aceste 15 zile PRESTATE trebuie sa i se calculeze concediu de odihna si cum am spus si mai devreme, cam o zi.
concluzia:are 15 zile din ianuarie in cartea de munca ? i se da concediu pt ele!
bineinteles, restul de bani necuveniti se returneaza.
miruna am sa te rog sa imi lamuresti si mie urmatoarea problema, citez: "Ar mai fii un aspect, daca un angajat a lucrat o luna, dar in intervalul acelei luni si-a luat o perioada de concediu, la calculul dreptului la zile de concediu se ia ca luna intreaga de lucru. " Atunci ce facem cu prevederile : " Art. 108. - Timpul de muncă reprezintă timpul pe care salariatul îl foloseşte pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă." si " Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. " ?
Ce se intampla acum dupa ce alin (2) al art 140 din CM a fost abrogat?
cum se va acorda concediul de odihna la cei angajati cu timp partial?
si ce rol mai joaca in aceste conditii art 2 al HG 250/1992?
Acest articol prevede:
"salariatii care sunt incadrati in posturi cu fractiuni de norma ( 4 sau 6 ore) au dreptul la concediu de odihna CU DURATA INTEGRALA stabilita potrivit art 1, corespunzator vechimii in munca."
Va intreb: cum adica "cu durata integrala"?
alex ai grija ca prin OG 65/2005 nu s-a abrogat alin. 2 al art. 140 ci alin. 4 din CM. si asa cum s-a abrogat si alin. 3 al art. 103 din acelasi CM nu putem decat sa concluzionam ca acesti salariati cu contracte cu timp partial de munca beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cei cu durata nomala de munca.
Concediu de odihna
iban
cum se procedeaza pentru calculul zilelor de concediu de odihna anual, atunci cand un salariat a avut mai mult de 30 de zile concediu medical pentru anul in ... (vezi toată discuția)