avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum se numesc partile intr-o plangere penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum se numesc partile intr-o plangere penala?

cum se numesc partile intr-o plangere penala ?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 07:49, 9 Octombrie 2009
va hotarati?:P
Potrivit legii, persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala se numeste invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.

Persoana fizica /juridica (infractorul) primeste diferite calitati procesuale pe parcursul procesului penal, si anume: invinuit, inculpat, condamnat. Inainte de pornirea procesului penal, acesta persoana are calitatea de faptuitor.
-inculpatul e persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.

Insa si prin rechizitoriu e dobandita aceasta calitate.(procurorul pune in miscare actiunea penala , invinuitul dobandeste calitatea de inculpat, si , totodata , prin acest act ,e sesizata instanta de judecata ).

Deci calitatea de inculpat poate fi dobandit si odata cu trimiterea in judecata , cum au mentionat colegele mai sus.;)
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu cred ca daca veti face plangerea in mod corespunzator nu mai conteaza daca nu faceti nicio precizare cu privire la denumirea posibilelor parti la proces.
Intr-adevar , cum a spus dl. avocat, nu prezinta mare importanta cum calificam partile , atunci cand depunem o plangere penala. Deoarece ar fi absurd ca toti aceia care cad victima vreunei fapte antisocilae , sa cunoasca unii termeni ce tin de dreptul penal. Importante sunt descrierea faptei, a faptuitorului, a imprejurarilor in care s-a savarsit fapta , si altor aspecte esentiale pentru calificarera juridica a faptei , pentru ca organele de cercetare penala sa cunoasca date cat mai aproape de adevar, in vederea desfasurarii unui eventual proces penal.
In plus si organele de ancheta mai ajuta oamenii daca sunt victime a unor infractiuni.

Alte discuții în legătură

Va rog explicati-mi ceva din cpp ContSters126538 ContSters126538 art 149 ^1 enunta despre 'arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale'. Daca e in cursul urmaririi penale, atunci nu e asa ca vorbim de invinuit, nu de ... (vezi toată discuția)
Procesul penal incepe odata cu punerea in miscare a actiunii penale? eusaisapte eusaisapte Eu consider ca da, datorita art. 32 din CPP care nu face amintire de suspect, adica o persoana din dosarul penal banuita de savarsirea unei infractiuni, care ... (vezi toată discuția)